U Rumi je u toku 27. Međunarodni salon urbanizma

U Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi je 8. novembra otvoren 27. Međunarodni salon urbanizma. Tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije i ove godine je na jednom mestu javnosti prezentovala najznačajnija, aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacije.

Aleksandar Jeftić, predsednik Udruženja urbanista Srbije, napomenuo je da je region Srema jedan od retkih u Srbiji koji nije pogasio svoje javne urbanističke institucije, te da su upravo kolege iz tih javnih urbanističkih preduzeća zaslužne i za jedan intenzivniji razvoj ovog prostora. Jeftić je rekao da je Salon u Rumi naišao na odličan odziv institucija, kako onih koje su učestvovale svake godine, tako i nekih koje su se ponovo pojavile posle nekoliko godina.

– U redovnoj produkciji imamo 132 rada i 30 studentskih radova. Nismo očekivali ovoliki broj radova i zaista sam zadovoljan kvalitetom i brojem radova. Pored nagrada koje se dodeljuju u svim kategorijama, kojih ima 13, veliku nagradu Salona ove godine nose dve institucije: Javno preduzeće „Urbanizam i zavod za urbanizam“ iz Novog Sada i Institut za arhitekturu i urbanizam iz Srbije. Zbog kvaliteta velikog broja radova, problematike prostora koje obrađuju ti planovi, obe institucije zaslužuju veliku nagradu – rekao je Jeftić.

Rumi je pripala velika čast da organizuje ovogodišnji Salon, smatra direktorica JUP „Plan“ Ruma Milka Pavlović i dodaje da su urbanisti prva karika u lancu budućih investicija, u razvoju gradova, ali i zaštite životne sredine.

– Mi smo osnova od koje se kreće i kasnije vrši nadogradnja. Pripala nam je velika čast da organizujemo ovu manifestaciju koja je veoma značajna za naš grad, okruženje i za nas kao urbaniste jer se kroz razmenu iskustava može doći do još boljih rezultata – rekla je Milka Pavlović.

Značaj dobro urađene planske dokumentacije apostrofirao je i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

– Ako želite da imate dobar razvoj infrastrukture, dobar razvoj privrede, dobar razvoj države uopšte, sve počinje sa dobrom planskom dokumentacijom. Zato je ovo mesto na kome struka treba da se ostvari i zbog toga su ovakvi saloni veoma značajni – rekao je Galić.

Predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević podsetio je da je upravo naš grad čedo urbanista.

– Ruma ima bogatu urbanističku tradiciju, zapravo je nastala kao čedo urbanista, s obzirom da je njen osnivač upravo kada je formirao Rumu dao nalog da urbanisti iz Evrope budu ti koji će trasirati njene pravce razvoja u narednom periodu. Bez poštovanja urbanističkih načela nema održivog razvoja. Svedoci smo da Ruma ima intezivan ekonomski razvoj poslednjih godina, ali održivost tog razvoja možemo da ostvarimo samo poštujući načela urbanističkog planiranja – poručio je Kovačević.

Sve izložene radove Rumljani će moći da pogledaju u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ do 13. novembra, a zatim će postavka obići u druge gradove u Srbiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*