Tradicionalna manifestacija u pravoslavnoj novoj godini: Teranje Božića u Grgurevcima

U fruškogorskom selu Grgurevci  prvog dana u pravoslavnoj novoj godini održano je tradicionalno, četvrti put po redu, teranje Božića u organizaciji Udruženje ljubitelja konja „Sersan“. Kraj svake kuće, pred koju su stali i u čiju su avliju ušli, konjanici su bili kićeni, nuđeni vinom, rakijom i slatkim i slanim đakonijama.

Nošeni dobrim konjima ukrašenih po svim pravilima sremačkog shvatanja preko 20 mlađih i tek po koji stariji momak preneli su kroz grgurevačke sokake vest da je Hristos rođen.

Uz zdravice, raširene ruke domaćina, sabrani sa svih ovdašnjih strana u Grgurevcima, još jednom su zajedno terali Božić.

„Prvi put sam u Grgurevcima, podržavam ove srpske običaje. Inače sam dođoš iz Bosne, ali volim ovakve događaje, Srbin sam od glave do pete. Drago mi je što se neguju ovi običaji, posle Kuzmina i Laćarka, došao sam i ovde da budem deo manifestacije“, rekao je Luka Teodisić iz Laćarka.

Ovo je četvrti put da se kroz Grgurevce Božić tera, ili bolje rečeno, četvrti put otkako je obnovljena tradicija, kojom se ovo selo decenijama unazad diči.

„Negujemo ovu tradiciju kao i ranije, jašemo na mali Božić, tamburaši nas prate, peva se roždestvo i čestitamo Božić“, izjavio je Jovan Čerubdžić, zamenik Udruzenja ljubitelja konja „Sersan“ Grgurevci

Nekada kada je u ovom selu bilo više konja i mladića ornijih za teranje, sokaci su bili toliko zakrčeni da se od konja i naroda nije moglo proći. Danas kad u Grgurevcima ima tek desetak konja, gužva je nešto manja, ali kako ikstiče Vladimir Nedeljković, predsednik Udruženja ljubitelja konja „Sersan“ na delu je zajedništvo i solidarnost koja Sremce navodi da sarađuju i ispomažu se.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*