Stara Pazova: Položen kamen temeljac za zgradu za izbeglice

????????????????????????????????????

U Staroj Pazovi je postavljen kamen temeljac za izgradnju 169 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).
Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravnja Banka za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta opštine Stara Pazova. RSP fond donirao je 3,9 miliona evra, dok je kontribucija opštine Stara Pazova više od 55 miliona dinara. Gradnja stanova počinje u Fruškogorskoj ulici bb. Izvođač radova je „Zlatibor gradnja Beograd“ AD i „Kej“ d.o.o. Valjevo. Rok za završetak gradnje je jul 2019. godine. Gradi se sedam lamela, ukupne bruto površine 11.654 m2.

Opština Stara Pazova i JP Opštinska stambena agencija Stara Pazova (OSA) imaju aktivnu, dugogodišnju saradnju sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, a preko Komesarijata i sa UNHCR-om i do sada je preduzeto više značajnih aktivnosti u cilju rešavanja stambenih pitanja za izbegla lica, koja žive na teritoriji staropazovačke Opštine (kupovina kuća sa okućnicom, nabavka građevinskog materijala, izgradnja montažnih kuća i kompleksa zgrada).
I za ovaj projekat, u najkraćem, tehnički mogućem roku, sa ciljem da se ubrza proces rešavanja ovog ključnog pitanja, Opština je sa Opštinskom stambenom agencijom obezbedila zemljište, projektno-tehničku dokumentaciju, građevinsku dozvolu, kompletno komunalno opremanje tj. infrastrukturu predviđenih parcela, na osnovu izrađenog projekta. Potprojekat 5 RSP vredan je 52 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 38,8 miliona evra, a kontribucija Republike Srbije je 13, 2 miliona evra.

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne inegracije izbeglica, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nj.E. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.E. Kajl Rendolf Skat, ambasador SAD u Srbiji, Dorotea Gizelman, otpravnik poslova Ambasade Nemačke, Amil Kalea, iz Ambasade Turske, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Andrei Kazakov, vršilac dužnosti šefa Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Džozef Melot, zamenik šefa misije OEBS u Srbji, Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*