27 godina besedničke tradicije u gradu na Savi

Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“ u organizaciji Ustanove za negovanje kulture Srem, održaće se 1. septembra u 20 časova na Žitnom trgu,  u restauriranom lokalitetu antičkih iskopina u  Sremskoj Mitrovici. U slučaju lošeg vremena manifestacija će biti održana u Pozorištu „Dobrica Milutinović“.

Besednici će se nadmetati za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz II veka n.e. i druge vredne nagrade. Prijavilo se više od 20 besednika, a takmiče se na slobodnu i zadatu temu. Ove godine članovi Odbora Festivala odlučili su se za sledeće zadate teme: Kad nema onih koji pamte, čije to vatre sećanjem plamte; Prozivka od Zejtinlika, Krfa i Vida; Na glumačkom nebu, zvezda se gase; Pero u tuđoj ruci, sine, opasnije je od mača  (Stefan Nemanja); Psovke su argumenti onih, koji nisu u pravu  (Žan Žak Ruso).

Prijavljeni besednici su iz sledećih institucija: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet političkih nauča Univerziteta u eogradu, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, Pravni fakultet u Banjoj Luci, Zadužbina Dositej Obradović u Beogradu, Fakultet umetnosti Priština, Zvećan, Kosovska Mitrovica, Kulturni centar Vrbas, Centar za nacionalnu politiku, Muzička škola „Petar Krančević“ Sremska Mitrovica, Kreativni studio i teatar „Gartel“ Sremska Mitrovica i Udruženje mladih aktivista Pećinci.

Himnu Festivala izvešće vokalni solista Aleksandra Padrov. Ovogodišnju Uvodnu besedu govoriće Tijana Trivić, član Literarne sekcije Mitrovačke gimnazije, pod nazivom „Beseda o Mitrovačkoj gimnaziji“ a u revijalnom delu Festivala Prim.dr Dimitrije Stojšić govoriće autorsku besedu „San“. Tokom revijalnog dela manifestacije nastupiće i pobednici IV festivala besedništva osuđenih lica. Program će voditi Radovan Seratlić.

U muzičkom delu nastupiće Lena Kovačević, srpska džez pevačica, kompozitor i tekstopisac, pevačica čiji muzički stil odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike a svojim izgledom i šarmom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Lena se smatra jednim od najvažnijih muzičara nove generacije a publika Festivala besedništva imaće priliku da uživa u njenom raskošnom talentu.

Besedničko sudsko veće čine: Olivera Jelkić, advokat i književnik, Tatjana Venčelovski, dramska umetnica i mr Zoran Levajac, advokat.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode  koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici : Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*