Stanje pšenice na sremskim poljima redovno – obratiti pažnju na glodare

Pšenica na sremskim poljima dobro izgleda. Nalazi se u različitim fazama razvoja, što zavisi od roka setve. Na većini parcela nalazi se u fazi od dva do četiri ili pet listova, a blaga zima doprinela je da se na usevu pojave bolesti, kaže Nedeljka Jekić iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

„S obzirom na to da je zima bila blaga, da nije bilo ozbiljnih mrazeva, da je relativna vlaga visoka, mi imamo pojavu bolesti na donjem starijem lišću, pepelnice, septorije i kod ječma mrežastih pegavosti i sočivaste pegavosti, i naravno pepelnice kod osetljivih sorata“, rekla je za naš portal Nedeljka Jekić i dodala da, za sada, to ne treba da brine poljoprivredne proizvođače.

„Ovo su rane faze kada se usev prati i gleda stanje u kakvom se razvijaju te bolesti. Prema tome ćemo i dalje pratiti stanje useva pšenice i blagovremeno informisati proizvođače o tome da li i kada bi trebalo preduzimati mere. Kod nas na terenu nije potvrđeno prisustvo rđe, tako da tu proizvođači za sada mogu biti mirni, a kako će se dalje odvijati situacija zavisi, naravno, od vremenskih prilika i od temperatura koje budu u narednom periodu“, nastavila je Jekić.

„Proizvođači bi sada trebalo da provere prisustvo glodara na svojim poljima, s obzirom na to da je većina pšenica u dobroj fazi, dobrom porastu“, završila je napomenuvši da ih je sada teže uočiti, kasnije će biti još teže i da obrate pažnju na to kako primenjuju sredstva za suzbijanje glodara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*