Sremska Mitrovica: Uskoro rekonstrukcija Savskog keja

Svetska banka raspisala je tender za uređenje Savskog keja u Sremskoj Mitrovici, u okviru kojeg će biti postavljeni montažno demontažni paneli za zaštitu grada od hiljadugodišnjih voda. Deo Savskog keja na kojem će biti postavljeni paneli obišli su danas gradonačelnik Vladimir Sanader i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Prema rečima ministra Nedimovića, Sremska Mitrovica je jedno od tri naselja na obali Save u kojima će se vršiti rekonstrukcija nasipa. Vrednost projekta rekonstrukcije nasipa i uređenja obale u Sremskoj Mitrovici iznosi oko milion i po evra, a novac će biti obezbeđen od strane Vlade Republike Srbije preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i od Svetske banke.

Obilazak Savskog keja

– Radi se nasip na Drenovcu koji je zaštita za Šabac, radi se na Banovom brodu između Banovog Polja i Ravnja i radiće se rekonstrukcija Savskog keja od Starog mosta do Kapetanije u Sremskoj Mitrovici. Izvor finansiranja su Vlada Republike Srbije i Svetska banka. Na ovaj način, uoči petogodišnjice poplava iz 2014., pokušavamo da zaštitimo preostale delove nizvodno od granice sa Hrvatskom, da zaštitimo našu državu. Vrednost radova kod našeg grada je 1,5 miliona evra. Toliko Vlada Republike Srbije izdvaja za ovaj projekat. Ne zaboravite da Hrvatska i BiH dižu svoje nasipe i brane se i normalno je da i Srbija to radi na čitavoj dužni toka reke Save, izjavio je Nedimović i dodao da se završetak radova očekuje do oktobra.

Prema njegovim rečima, prilikom rekonstrukcije keja, pored odbrambenih panela, vršiće se i zamena celokupnog mobilijara, a Vlada je obezbedila i projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju obaloutvrde na mačvanskoj strani reke, što je naredni korak.

Kako navodi gradonačelnik Vladimir Sanader, početak radova zavisi od vremena završetka tendera koji je raspisan, a to će svakako biti ove godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*