Sremska Mitrovica: Potpredsednica Vlade otvorila Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja

Od danas u Sremskoj Mitrovici i zvanično radi Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja i drugih ranjivih kategorija. Centar je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je između ostalog istakla da je puno napora i truda uloženo u ovaj Centar i zahvalila svima što je on danas počeo sa radom.

– Zaštita žena žrtava nasilja počinje u sigurnoj kući, ali se završava tako što ćemo pomoći ženama da se obuče, edukuju i ekonomski osnaže, jer samo ekonomski nezavisna žena je slobodna žena, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla i da se nada da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro biti usvojen, s obzirom na to da posebnu pažnju posvećuje borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

– Borba protiv nasilja započinje od malih nogu, kroz rad sa dečacima i devojčicama u porodici, vrtiću i školi. Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti pažnju posvećuje upravo prevenciji, jer naš cilj je da stvaramo nenasilno društvo, rekla je Mihajlovićeva.

Otvranju je prisustvovala i zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović, kao i Mirjana Novković predsednica udruženja Inkluzivni centar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*