Ruma: Sinoć održana promocija knjiga Agape antologija

Sinoć je u konferencijskoj sali Kulturnog centra u Rumi održana promocija knjige Agape antologija. Knjiga koja za sada ima tri dela i četvrti u pripremi, predstavlja zapisane i priređene intervjue iz poznatog serijala televizijskih emisija pod imenom Agape na televiziji Studio B autora Aleksandra Gajšeka. Serijal nosi upečatljivo ime koje označava univerzalnu hrišćansku ljubav i već je čuven po predivnim razgovorima sa gostima iz sfere duhovnosti, nauke, umetnosti i književnosti.

Neke od knjiga koje su pojedini Rumljani sinoć poneli kući sa posvetom autora i porukom „Samo nam je ljubav potrebna“ doživele su već svoje osmo izdanje, što govori ne samo o popularnosti ove autorske emisije, nego i o potrebi publike da sluša i čita o temama koje oplemenjuju dušu.

Upravo u potrazi za duhovnom hranom koja mu je u jednom momentu života postala neophodna, novinar Aleksandar Gajšek započeo je rad na ovoj emisiji. O tome je pričao u prvom delu svog sinoćnjeg predstavljanja rumskoj publici pred kojom se našao prvi put.

– Početak ove emisije povezan je sa duhovnim preokretom koji sam doživeo u svojoj 24-oj godini. Najpre sam pravio intervju sa akademikom Vladetom Jerotićem svakog Božića, ali sam od samog početka želeo više od toga. Susreti sa njim dali su mi snage da prevaziđem strah od manjka novinarskog iskustva, nedovoljnog poznavanja rada Vladete Jerotića i duhovnih tema uopšte. On je pristao, na moju veliku sreću, da snimamo emisiju svake nedelje i zajedno smo pripremili koncept, a ja sam učio što sam više mogao i sada sam na početku 13 sezone. I danas smatram pravim malim čudom činjenicu da sam ostvario veliki uspeh sa emisijom i upoznao duhovnu i kulturnu elitu Srbije, pričao je sinoć Aleksandar Gajšek pred brojnim poštovaocima svog novinarskog  rada.

Gost domaćin ovog serijala je akademik Vladeta Jerotić koga gospodin Gajšek pominje sa mnogo divljenja i poštovanja, i za koga smatra da je oplemenio mnoge živote ljudskom rečju.

Prijatnim glasom, vedrom pojavom i svojim izuzetnim iskustvom, gospodin Aleksandar Gajšek osvojio je prisutne, pa je predavanje potrajalo duže nego što je planirano. Neki momenti njegove priče bili su izuzetno emotivni, te ne samo da je u publici puštena poneka suza nego je i sam autor  priznao da neke utiske ne može da prenese bez suza. Tako je bilo dok je govorio o susretima sa Jelenom Genčić.

Prva knjiga Agape antologija  počinje intervjuom sa Njegovom Svetosti Patrijarhom Pavlom koji je dao i svoj blagoslov ovom serijalu kada je počinjao, a u nastavku knjige  je još 11 razgovora sa ključnim imenima iz srpske kulture kao što su: Dušan Kovačević, Matija Bećković, Emir Kusturica, Velimir Abramović, Vladika Porfirije, Zoran Cane Kostić itd.

Emisija Agape nije posvećena samo visoko obrazovanim ljudima, već svakome ko je zainteresovan da se zapita ko sam ja i kuda idem, šta je smisao mog života. I, na kraju krajeva, ko što se navodi u prepoznatljivoj špici, svima onima koji veruju da nam je samo ljubav potrebna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*