Prvi „Vinski park“, manifestacija posvećana vinu i hrani, održan je u Sremskoj Mitrovici.
U mitrovačkom gradskom parku bilo je preko 30 vinarija koje su za degustaciju nudile 150 vrsta vina.
Pored vina, bilo je nekoliko štandova domaće hrane. Stoga, u gastro delu „Vinskog parka“ svoje specijalitete su ponudili proizvođači sira, suhomesnatih proizvoda, domaće paste, meda, testa, džemova i brojnih drugih poslastica. Svoje umeće u „Miele“ kuhinji prikazao je kuvarski kvartet u sastavu: Nikola Biševac – predsednik Junior Chef Club-a, Aleksandar Tomić – kapiten olimpijskog tima, Novak Fridanović -Šef kanadske rezidencije i Petar Gajić – Prvi kuvar Srbije.
Atmosfesu Vinskog parka upotpunili su muzički sastavi mitrovački „Pro arte“ i novosadski „La banda“.
Prvi „Vinski park“ zvanično je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je na otvaranju najavio da će država pomoći vinarima u stvaranju vinskih soba, kao prostora u kojima mogu da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima.
Pokroviteljove manifestacije je Grad Sremska Mitrovica.
Vinarstvo u Sremu jedno je od najstarijih u Evropi. Prva vinova loza zasađena je u 3. veku kada ga je rimski car Probus zasadio u drevnom Sirmiumu pre više od 1.700 godina. Od tada, vinarstvo na ovom području imalo je svoje uspone i padove, ali tradicija proizvodnje vina nikada nije zamrla.
Leave a Reply