Ruma: Projekcija filma o Milunki Savić u muzeju

Vorki tim Ruma, SPCO Ruma – Hram silaska Svetog Duha na apostole i Zavičajni muzej Ruma prikazuju dokumentarno-igrani film „Milunka Savić, heroina velikog rata“. Projekcija je zakazana za 18.00 u subotu i to u Zavičajnom muzeju Ruma. Ulaz je slobodan.

Biografska priča o dobitnici najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata, o ženi koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima. Autor filma je Slađana Zarić, urednica u RTS-u, koja je autor brojnih dokumentarnih filmova.

2013. navršilo se četrdeset godina od njene smrti, što je bio jedan od povoda da RTS snimi dokumentarni film o zaboravljenoj heroini baziran na istorijskim činjenicama i verodostojnim podacima pronađenim u srpskim i francuskim arhivima. Korišćeni su citati Milunke Savić, fotografije iz porodičnog albuma kao i jedini sačuvani video-zapisi. Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra – Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.

Izvorruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*