Ruma: Pet projekata iz Participativnog budžetiranja u narednoj godini

Opština Ruma će u narednoj godini finansirati pet projektnih ideja koje su građani izglasali u okviru projekta „Participativno budžetiranje“, saopšteno je danas na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj kući. Koordinator Tima za sprovođenje projekta „Participativno budžetiranje“ Dragan Kosanović je istakao da će lokalna samouprava u budžet za 2017. godinu uvrstiti tri gradska i dva seoska projekta sa najviše glasova.

Na predlog građana u budžet Opštine Ruma za 2017. godinu će ući sledeći projekti koji će se realizovati u samom gradu: projekat Ormarići za đake – OŠ „Veljko Dugošević“(946 glasova), projekat Moj Parkić-Moj Brodić-sanacija i renoviranje(800 glasova) i Avantura park za decu-prilagođena za predškolce (776 glasova). Od seoskih projekata u Odluci o budžetu za narednu kalendarsku godinu će se naći projekat Pešačko-biciklističke staze Žarkovac-Putinci(1.551 glas) i Uređenje centra (1 faza)-Hrtkovci (581 glas).

Treba napomenuti da je projekat Pešačko-biciklističke staze Žarkovac-Putinci ujedno i projekat koji je dobio najviše glasova, a pošto je reč o planski zahtevnom projektu, u zavisnosti od konačne procene vrednosti projekta, on će se realizovati kroz faze.

participativnoradnalista1b

 

„Za projekte je glasalo ukupno 2629 građana, od čega je bilo važećih 2588 listića. Pošto se glasalo za po tri projekta ukupno je bilo 7764 glasova. Opština Ruma je odlučila da finansira polovinu od predloženih projekata i to je dokaz ozbiljnosti sa kojom se prišlo participativnom budžetiranju. Od šest gradskih predloga u budžetu će se naći tri, dok će od četiri seoska predloga u Odluku o budžetu za 2017. godinu ući dva“, rekao je Kosanović.

Radna listaNačelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić je izrazio zadovoljstvo jer je veliki broj građana uzeo učešće u kreiranju budžeta i dodao da se lokalna samouprava ponosi činjenicom da je jedna od retkih opština koja u Srbiji sprovodi projekat „Participativno budžetiranje“.participativnoradnalista

„Nastavićemo sa ovim projektom i sledeće i narednih godina. Lokalna vlast je prepoznala ono što je odlika svih demokratskih društava, a to je da građani budu uključeni u trošenje lokalnog budžeta, koji se i puni njihovim novcem. Siguran sam da će odziv u narednim godinama biti i veći, ali moram reći da je zaista veliki broj građana naše opštine ove godine podržao projekat. Što se tiče samih projekata, drago mi je što su zastupljeni i grad i selo i to je veliki iskorak u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Ljubišić.

Prelimarne procene su da će projekti okvirno koštati između 10 i 15 miliona dinara. Konkretniji podaci izneće se na lokalnom budžetski forumu koji će se održati u decembru.

Tim za sprovođenje projekta „Participativno budžetiranje“ i Opština Ruma uputili su zahvalnost svim lokalnim i regionalnim medijima koji su promocijom projekta „Participativno budžetiranje“, dali veliki doprinos uspešnoj realizaciji projekta.

(Izvor: www.ruma.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*