Ruma: Dan OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ obeležen predstavom „Nama treba heroj“

Velika sala KC-a u Rumi bila je puna, zapravo mala da primi sve koji su želeli da prisustvuju proslavi Dana škole ,,Zmaj Jova Jovanović“. Šestog decembra 1833.godine rodio se Jovan Jovanović Zmaj, tvorac srpske poezije za decu i njen najznačajniji predstavnik.

Baš kao što je Zmaj, po zanimanju lekar, bio svestrana ličnost, i priredba povodom Dana škole  6.decembra bila je sadržajna, a prvi čovek škole Zoran Drobac ponosan na svoje učenike.

Predstava je nazvana „Nama treba heroj“ i u njoj su centralno mesto zauzimali junaci iz srpske narodne poezije poput Marka Kraljevića, Malog Radojice i Miloša Vojinovića. Ovi junaci su na veoma zanimljiv način, pomagali đacima-glumcima da savladaju prepreke na koje su nailazili na svom putu.

Tačke su se nizale, đaci su prikazivali sve u čemu su najbolji. Oni su pevali, svirali, recitovali, plesali. Sve sekcije, sva njihova interesovanja obuhvaćena su priredbom koja je dočekana i ispraćena velikim aplauzima.

Zmaj je tvorac srpske poezije za decu i njen najveći predstavnik. 1858. godine je objavio prvu pesmu „O Gaši“, a tokom života je napisao oko 450 dečjih pesama. Najpoznatije su: „Al’ je lep ovaj svet“, „Pačija škola“, „Materina maza“, „Taši, taši“, „Zima, zima, e pa šta je“, „Žaba čita novine“, „Zeka iz jendeka“, „Prvi sneg“, „Ciganini hvali svoga konja“, itd.

Neke od pesama za odrasle su: „Zar ja ljubit’ više ne smem“, „Moji mrtvi“, „Misleć’ na te“, „Mrtvo cveće“, „Svetli grobovi“ koju je napisao posle smrti prijatelja Đure Jakšića, itd.

Svi ovi đaci koji su stali na veliku scenu rumskog KC-a njegovi su sledbenici i učenici kojima je umnogome baš on zacrtao put, svojim stvaralaštvom i svojom veličinom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*