Ruma: Besplatna analiza zemljišta za poljoprivredne proizvođače

Poljoprivredni proizvođači u opštini Ruma do 15. decembra mogu besplatno obaviti analizu osnovne plodnosti zemljišta. Opština Ruma finansira 2200 uzoraka, a do sada je urađena naliza na blizu 2000. Nakon analize dobijaju se tačne preporuke o unošenju mineralnih đubriva u zavisnosti od  biljne vrste koja će se gajiti u narednom periodu. Dobro je poznato da i nedostatak, ali i suvišak mineralnih đubriva loše utiče na gajenu biljnu vrstu, a samim tim i na prinos i, naravno, profit.  Zbog toga je analiza osnovne plodnosti zemljišta  veoma važna, što su na vreme shvatili i u lokalnoj samoupravi u Rumi, ali i poljoprivrednici tog kraja.

„Kod nas uglavnom dolaze ozbiljni poljoprivredni proizvođači koji se pridržavaju naših saveta. Savremene poljoprivredne proizvodnje više nema bez analize zemljišta. Ne može se napamet đubriti jer posledice pogrešnog đubrenja mogu da poremete sastav zemljišta i smanje prinose. Javljaju se problemi kaao što su rast fosora i kaljiuma, blokiranje mikroelementa, nedostatak odgovarajućih elemanta u zemljištu. Zainteresovanost je dobra, već smo završili 2 000 uzoraka , mi smo zadovoljni i nadamo se da ćemo, kao i do sada, uspešno izvršiti ovaj zadatak. Proizvođači su već shvatili dobrobit analize te se sve više  odazivaju“,  kaže stručnjak iz PSS Ruma, Sneža Mušicki.

Do sada je urađeno blizu 2000 uzoraka, a opština Ruma finansira 2200. Akcija traje do 15. decembra tako da još ima dovoljno vremena za donošenje uzoraka zemljišta koje se uzima sa tri dubine, pravi se jedan uzorak i donosi na analizu.

U laboratoriju Poljoprivredne stručne službe u Rumi zemljište na analizu donosi se i iz ostalih sremskih opština, prvenstveno Inđije, Iriga i Stare Pazove, a ovih dana uzorkovano je i zemljište čak i iz Vrnjačke Banje. Rumljani to rade besplatno, dok ostali plaćaju 1700 dinara po uzorku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*