Razvijena privreda, blizina Beograda-prednosti Stare Pazove

Nekada je život u Beogradu ili Novom Sadu bio san mnogih ali u poslednjih nekoliko godina oni koji pređu 50-tu,  sve više i mlađi, za život biraju obližnje, manje gradove. Jedan od njih je i Stara Pazova. Sremska opština sa izuzetno dobrim geografskim položajem privlači sve veći broj onih koji bi od gradske vreve  u nešto mirnije krajeve a ipak da su im na domak srpska i vojvođanska prestonica. Od Stare Pazove do Beograda stižete za dvadesetak minuta. Takvom minutažom ne mogu se pohvaliti ni oni koji žive u pojedinim delovima glavnog grada. Izuzetna putna infrastruktura koja se unapređuje iz godine u godinu zaslužna je za ovu statistiku. Moramo napomenuti da je ovaj podatak relevantan za one koji se pridržavaju svih saobraćajnih pravila i ograničenja na auto putu, da ne bude zabune!

Nekretnine su dosta pristupačnije, cena kvadrata stanova u velikim gradovima je znatno veća nego cena kvadrata kuća i stanova u malim mestima. Recimo kada prodate stan u velikom gradu, dobićete značajnu sumu novca sa kojom svojoj porodici i sebi možete priuštiti znatno kvalitetniji život u manjem mestu. Sa tim novcem možete čak u pojedinim delovima Stare Pazove kupiti i omanji stan ali i kuću, čak i vikendicu u nekom od obližnjih naselja, i to pokraj lepog plavog Dunava.

Opština Stara Pazova ima i jednu od najdužih tradicija kada je u pitanju razvoj malih i srednjih preduzeća u celoj Vojvodini. Danas posluje oko 500 malih i srednjih preduzeća i oko 2600 zanatskih radnji od kojih se većina nalazi u Staroj i Novoj Pazovi. Industrija je sve razvijenija, pa su svoje proizvodnje i predstavništva otvorile u ovoj sremskoj opštini najveće svetske kompanije u oblasti proizvodnje metalnih proizvoda, mašina, drvno-industrijski kombinati a uskoro će svoj pogon graditi i čuveni MTU, nemačka kompanija za proizvodnju avio delova, svetski gigant u pomenutoj oblasti.

I zato u Staroj Pazovi skoro da i nema nezaposlenih. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti je daleko ispod republičkog proseka. U poslednjih nekoliko godina, kako je za medije govorio Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova stopa nezaposlenosti je smanjena za 40%.

-Mnogo preciznije je kada kažemo da je 2012. godine bilo zaposleno svega 9400 građana opštine Stara Pazova, a da je danas taj broj daleko veći, preko 20 hiljada građana je u radnom odnosu. To dovoljno govori koliko je naša privreda razvijena, koliko se razvijala i koliko je u Staroj Pazovi preduzetnički duh prisutan- kaže predsednik opštine Stara Pazova i dodaje da je još 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u opštini Stara Pazova počelo da se razvija zanatstvo i te zanatske radnje su polako počele da prerastaju u ozbiljna preduzeća koja i danas posluju.

-U Opštini Stara Pazova nije teško raditi i razvijati biznis, samo treba malo biti posvećen privredi i potrebama privrednika. Zahvaljujući razvijenoj privredi svedoci smo tome da se povećava i broj stanovnika. Od onih koji zaposlenje nađu u nekoj od kompanija do onih koji Pazovu smatraju idealnim mestom za život- kaže Radinović. Upravo razvijena privreda je jedan od razloga što se iz obližnjeg Beograda i Novog Sada čitave porodice nastanjuju u staropazovačku opštinu.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Pazovačka privreda-uspešne priče“ koji je sufinansiran iz sredstava Opštine Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*