Maestro Nikola – uspešna privredna priča

Mala oaza stvaralačkog uma Maestro Nikole nalazi se u Golubincima , selu staropazovačke opštine nadomak  Beograda. Kada uđete u radionicu prvo osetite miris  vanil šećera. Senzibilitet Maestra dok priča o istoriji svakog kolača preko Bečkih dvorova do zabranjenih ljubavi i tajno čuvanih receptura, budi sve receptore hedonizma i uživanja.Pažljivo birani mali zalogaji koji zaustavljaju trenutak i bude najlepše uspomene.

Maestro Nikola može da se pohvali višedecenijskom karijerom u koju su utkana brojna priznanja I učešća na različitim sajmovima. A jedan od zapaženih, I trenutno najaktuelnijih, jeste 42. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji je održan krajem februara 2020. godine.

Posetioci štanda Turističke organizacije Vojvodine, na kom je priređena promocija, mogli su da probaju kolač kojim je bio zaveden Ludvig van Betoven, kome ove godine čitav svet obeležava 250. godina od rođenja. Kolač je napravio, upravo,  poslastičar Nikola Gašparović, „Maestro Nikola“ iz Golubinaca.

A priča o “Betovenovom kolaču” počinje ovako:

Svaka priča ima više verzija. Golubinčani ipak kažu da je kompozitor dolazio u to selo više puta i da se sa lepom Žanet nije viđao u dvorcu Šlos već u obližnjoj kući u kojoj se sada nalazi čuvena poslastičarnica „Maestro Nikola“, Nikole Gašparovića koji je na ideju zaposlenih u Turističkoj organizaciji opštine Stara Pazova kreirao „Betovenov kolač“.

Direktorica Turističke organizacije opštine Stara Pazova Dragana Zorić Stanojković kaže da je Betoven u Golubince vođen ljubavlju dolazio čak 19 puta. Zato je Maestro Nikola kolač napravio od 19 sastojaka i dodao 20-ti- LjUBAV.

Kolač „Žanet“ predstavljen je javnosti na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu. Svi su hteli da osete bar mrvicu „zabranjene ljubavi“ kompozitora i lepe kapetanice i da se vrate u doba kada se zbog ljubavi patilo, kada je bila jača od ponosa i kilometri su predstavljali samo broj.

– Namera nam je da „Betovenov kolač“ zaštitimo i da se, osim u poslastičarnici „Maestro Nikola“, nađe i u svim restoranima u našoj opštini, kao lokalni brend- rekla je Zorić Stanojković.

-„Betovenov kolač“ je dokaz koliko na ovom prostoru ima ljubavi i koliko nam ljubav znači. Da se u Srem dolazilo zbog mnogo lepših stvari nego što su to bili ratovi i nedaće.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Pazovačka privreda-uspešne priče“ koji je sufinansiran iz sredstava Opštine Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*