Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej (91) preminuo je jutros u 7.07 sati u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ gde se nalazio na lečenju zbog zaraze korona virusom. Poglavar Srpske pravoslavne crkve primljen je 4. novembra u Vojnu kovid bolnicu u Beogradu nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđen virus korona. Testiran je nakon povratka iz Crne Gore gde je služio opelo mitropolitu Amfilohiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se danas od preminulog patrijarha Irineja.“Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze“, napisao je Vučić na Instagramu. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Takođe,pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević u ime resornog sekretarijata i u svoje lično ime izjavila je duboko saučešće visokopreosveštenim i preosveštenim članovima Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve povodom vesti o upokojenju našeg patrijarha, gospodina Irineja.

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, zvona Hrama Svetog Save jutros su se oglašavala u više navrata, a pojedini vernici već su došli da odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*