Поставка плоче Мариносу Рицудису само почетак идеје о изгледу парка

На иницијативу грађана Општине Рума, румски такозвани мали парк код јаслица понео је име по грчком капетану Мариносу Рицудису, а од недавно је Општина Рума поставила и плочу која на то указује. Многи се питају зашто баш грчки капетан, а иницијатор промене имена каже да је чин тог капетана за свако поштовање.

 

„У то време бомбардовања Грчка је била чланица НАТО-а и морала је да покаже јединство алијансе, иако се народ није слагао са тиме, те су тако њени војници морали да учествују у операцији бомбардовања. И сад, замсилите човека, капетана, плаћеног од стране истог тог НАТО-а, који каже ја не желим ово да радим! Ко би данас то урадио и то не за свој народ, већ за други народ?! При том ризикујући и свој посао о све што је до тада постигао?“, прича Саша В. Ристовић, иницијатор петиције за промену имена парка.

О свему што се дешавало у протеклом периоду, обевштен је и сам капетан Рицудис.

„Да, да, зна он за то, јер су многи Грци који знају српски пратили моје објаве и све што се дешавало и јавили му. Иначе, морам да вам кажем какав је то човек – он никада није желео ово што је добио ни начин на који се све то десило. Он се чак и шали и каже да никада није добио толико љубави колико у овим тренуцима из Србије и Руме“, каже Ристовић. 

Промена имена и постављање плоче, није крај већ почетак залагања да овај парк добије другачији изглед и постане туристичка атракција, али и још једна спона Србије и Грчке.

„То је само подстрек за даље, можда се Рума побратими са неким грчким градом, па наши ђаци буду могли ићи на размену, па Грци студенти, спортисти буду долазили овде, велики су потенцијали заиста“, каже Ристовић. 

Парк, сада већ Мариноса Рицудиса има све што парк треба да поседује, око 60 стабала, клупе, игралиште, мобилиајр, расвету, а Ристовић је, како каже проследио Општини бројне идеје многих суграђана како би парк могао да изгледа и одише грчко српским приајтељством.

Весна Самарџија