Јапански амбасадор у посети Руми поводом 140 година дипломатије Београда и Токија (видео)

Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана данас је Руму посетио јапански амбасадор Кацумата. Посета је почела састанком у Градској кући, где је амбасадор заједно са председницом Општине Александром Ћирић разговарао о различитим темама које се тичу продубљивања односа и могућности будуће сарадње.

„Данас сам имао састанак са вашом председницом општине. Разговарали смо о много тема – о нашем пријатељству, о будућој сарадњи, а данас сам у овбом историјском здању ваше библиотеке био сведок колико је јапанска култура истакнута поготово кроз свирање јапанске музике дечака на гитари, као и кроз Камишибаи – врсту јапанске позоришне уметности“, рекао је Кацумата. 

 

 

У питању је уметност позиришта папира, а за малишане из румског „Полетарца“ приказана је по једна народна српска и јапанска бајка, а ово је само једна у низу активности Удружења Српско – јапанског пријатељства “Срце Срема”.

 

 

Приликом посете амбасадор је подсетио на дугогодишње пријатељске односе двеју земаља који датирају још из 19 века, када су успостсављени дипломатски односи Београда и Токија.

„Коначно имам прилику да посетим Руму, а повод је 140 година дипломатских односа и пријатељства Србије и Јапана који су успостављени 1882. године између нашег тадашњег јапанског цара Меиђија и тада крунисаног Милана Обреновића, краља Краљевине Србије. Знам и да дуго постоји псоебно добро пријатељство између Руме и Јапана, то могу да кажем и данас, на овај специјални дан и грађанима Руме и удружењу Срце срема које је најважније пријатељско удружење за нашу сарадњу овде. „, рекао је амбасадор. 

Амбасаор Кацумато је истакао и да се нада да ће поново ускоро доћи у посету Руми, где се лепо осећа и где му је припремљен леп дочек, а након посете библиотеци, амбасадор је посето Геронтолошки центар „Срем“ где је захваљујући подршци Општине Рума постављен сунчани сат.

 

 

Весна Самарџија