Položen kamen temeljac logističkog centra kompanije „Gresto“ u Rumi: Nove investicije, nova radna mesta

Opština Ruma će jedina u Srbiji imati Trening centar namenjen poljoprivrednim proizvodjačima. Danas je položen kamen temeljac za izgradnju centra u okviru koga će biti izgradjen i staklenik u kome će biti primenjene nove tehnologije, a obavljaće se i obuka kroz praktičan rad. Isti ovakav centar već postoji u Makedoniji,  a razvija se i u Hrvatskoj. Makedonsko holandski investitoii i vlasnici ulažu dva miliona evra, a ceo projekat će biti završen do leta ove godine.

Polaganjem kamena temeljca počela je realizacija logističkog projekta GRESTO koji je nastao kao rezultat saradnje holandskog i makedonskog peartnera koji su i vlasnici i investitori. Projekta podrazumeva izgradnju trening centra, ali i oglednog staklenika u kome će moći da se rade obuke i prezentacije. Aleksandar Stojkov suvlasnik i kopartner kaže da je projekat nastao kao rezultat 20-godišnje saradnje dva partnera i da oni nisu u Srbiji da prodaju djubriva. “Naša vizija je postala realnost, a danas sa ovom investicijom logističkim i pokaznim centrom ćemo samo to krunisati da bude još ozbiljnije i na duge staze. Pored moje vizije, podrške iz Holandije, otvorenih vrata, dobili smo poziciju, region, lokaciju, institucije koje nas razumeju i kada se sve to sklopi u jedno dolazimo do toga da smo za pet godina postali ozbiljan igrač u tom segmentu ekonomije u Srbiji. Naša vizija je za kratko postala uspešna zato što mi nismo došli da prodajemo đubriva, naša deviza je da ljudi hrane njihove biljke jer je to tehnologija hranjenja biljke, a ne da bacaju đubriva”, rekao je Aleksandar Stojkov.

Pored centra u Rumi, regionalni projekat se razvija i u Hrvatskoj, a postoji i u Makedoniji. Aleksandar Popovski  VD ambasadora Severne Makedonije istakao je  u Rumi da se nada da će u Srbiji biti postignuti dobri rezultati i da će partnetsrvo Holandije, Makedonije i Srbije dati izuzetne rezultate.Poaganju kamena temeljca za centar u Rumi prisustvovali su i predstavnici holandske ambasade. Ističu da im je drago što je će i Srbija imati jedan ovakav centar u kome će poljoprivrednicima biti preneta holandska tehnologija proizvodnje koja je prvenstveno savremena i energetski efikasna. “Jako mi je drago što će u ovakvom objektu farmeri i poljoprivrednici  iz Srbije moći da uče jedni od drugih, moći će da čuju koje su to nove tehnologije koje se primenjuju u  ovom sektoru, koji  su to principi zaštite životne sredine u ovoj oblasti, kako su to energetski efikasni objekti  koji su održivi i koje su to najnovije tehnologije u ovoj oblasti. Jer ova je oblast vrlo konkurentna, svi konkurenti prate dešavanja i vrlo je zahtevno međunarodno tržište“,rekla je danas u Rumi Marije Van Miltenburg, zamenik ambasadora Holandije.

Nove tehnologije

Logistički centar biće izgradjen u industrijskoj zoni „Rumska petlja“ koja je jedna od najatraktivnijih u Srbiji, a smeštena je na najboljem mestu u Sremu. Ono što je važno za poljoprivrednike je da trening centar primenjuje nove tehnologije u stakleničkoj proizvodnji, prilagođava stari način proizvodnje novim tehnologijama, vrši obuku kroz praktičan rad, daje konsultacije za proizvodnju i upravljanje usevima. ”Ovo je nešto više nego jedan logistički centar. Ovo je jedan klasičan šou rum gde će biti predstavljeno kako se na najmoderniji način uzgaja povrće, možda cveće, možda i lale, ali nema bolje tačke, ovde kad zabodete šestar i okružite jedno 20-30 km ovo je idealan prostor za poljoprivredu i povrtarstvo, bilo to da je opština Ruma, Pećinci iza nas ili malo dalje jedno 20-ak km Sremska Mitrovica imate svuda dobre uslove. Kakva je ovo priča sa staklenicima? To je kao u video igrici, nivo 2, nivo 3 u odnosu na naš prezthiodni nivo. Svi se sećate da smo pre 10 – 15 godina imali uzgoj povrća na otvorenom i onda smo imali milion problema, pre svega, sa vremenskim uslovima, onda smo prešli na plasteničku proizvodnju, e ovo sa staklenicima je jedan viši nivo. Mi često patimo od predrasuda, mi kažemo lako je njima u Makedoniji, oni imaju sunca, to više nema veze, ovo je 21. vek i sve se iskompenzuje. Ovo  će biti školski primer kako će se transferisati znanje upravo iz ove tačke u okolinu. To je ono što je nama neophodno, u poljoprivredi je najvažnije da  koristite moderne tehnologije kako biste  snizili troškove i još važnija stavr, da imate proizvod kad ga niko nema, tada je cena najviša. To je suština, ako imate proizvod kad ga svako ima onda je cena minimalna, kada ga imate kada ga niko nema onda je najviša cena i isplativost investicije mnogo veća ”, rekao je  Branislav Nedimović ministar poljoprivrede.

Recimo i to da je investicija u Rumi vredna dva miliona evra u prvoj fazi koja treba da bude završena do leta ove godine. Direktno će biti zaposleno 10 ljudi, ali indirektan efekat je daleko veći jer projekti koji su u planu indirektno zapošljavaju veći broj ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*