POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM – OSVETLIMO IH;Socijalna integracija kroz parasport

Program finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Razvoj rekreativnog i takmičarskog sporta za invalidna lica
Projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ koji zajednički sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, kao vodeći partner, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Opština Inđija i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, predstavljen je na zajedničkoj konferenciji u utorak, 18. juna u zgradi Opštine Inđija. Sredstva za sprovođenje projekta iznose 263.914,43 evra, Evropska unija kofinansira u iznosu od 224.327,27 evra.
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez izjavio je da projekat ima izuzetan značaj za razvoj i rekreativnog i takmičarskog sporta među osobama sa invaliditetom.
-Cilj projekta „Parainspired!“ je povećanje učešća osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području, kao i stvaranje uslova za veću dostupnost sportske infrastrukture osobama sa invaliditetom-rekao je Batez i dodao da projekat podrazumeva čitav niz aktivnosti koje će trajati 15 meseci. To su: istraživanje o učešću osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u Sremu i kantonu Sarajevo, na osnovu koga će biti urađen nastavni materijal za sportske stručnjake angažovane u sportu osoba sa invaliditetom, zatim četiri radionice, dve u Sarajevu i dve u Inđiji, simpozijumi na kojima će biti predstavljeni rezultati istraživanja i inovacije za uključivanje osoba sa invaliditetom u sportske aktivnosti, angažovanje četiri sportska stručnjaka koji će osam meseci raditi na promociji sporta osoba sa invaliditetom i, takođe, nabavka sportske opreme za lokalne sportske organizacije koje rade sa sportistima sa fizičkim invaliditetom i prevoznog sredstva za osobe sa invaliditetom.
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu naglasio je da ovaj projekat ima izuzetan društveni značaj, kao i da su benefiti višestruki.
-Jedan od benefita je i nabavka kombija za prevoz sportista sa invaliditetom i 10 invalidskih kolica prilagođenih za profesionalni paraolimpijski sport, kao i nabavka i druge sportske opreme i rekvizita, jer je cilj ovog projekta upravo stvaranje uslova da se što više osoba sa invaliditetom može baviti sportskim aktivnostima- izjavio je Batez i dodao da su promoteri projekta proslavljeni paraolimpijski šampioni i osvajači velikog broja medalja na međunarodnim takmičenjima u parasportu Borislava Perić-Ranković, Zlatko Kesler i Dejana Bačko.
Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija izrazio je zadovoljstvo što je ta lokalna samouprava kopartner na projektu koji je važan za, kako je rekao, sugrađane sa invaliditetom, i da ima širi društveni značaj.
-Sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu, kroz realizaciju niza projekata, naša opština ostvaruje dobru saradnju. Veoma značajne projekte smo, do sada, realizovali u saradnji sa Sekretarijatom i nadam se da će ta saradnja biti uspešna i ubuduće-rekao je Gak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*