Podela invalidnosti

POREMEĆAJ HIPERAKTIVNOSTI I NEDOSTATKA PAŽNJE (ADHD)

ADHD je termin koji se koristi da se opišu deca koja pokazuju hiperaktivno ponašanje i impulsivnost. Dečaci ispoljavaju ADHD pet puta više nego devojčice. U nekim ozbiljnijim slučajevima dete može biti tretirano lekovima kao što je npr. Ritalin (iako je ovo pitanje o kojem se dosta raspravlja).C

ASPERGEROV SINDROM

Posmatra se kao jedan od nekoliko poremećaja iz autističkog spektra. Osobe sa Aspergovim sindromom uglavnom izbegavaju kontakt očima. Često ispoljavaju opsesivne, ponavljajuće rutine. Oko 10 – 36 na 10.000 ispoljavaju ovo stanje. Muškarci, više nego žene ispoljavaju Aspergerov sindrom. Mogu imati neobično preciznu memoriju za detalje. Probleme sa spavanjem i jelom. Probleme sa razumevanjem  šta su pročitali ili čuli. Služe se formalnim manirima kada govore. Imaju neprikladne izraze lica.

ASTMA

Astma je učestala hronična upalna bolest disajnijh puteva obeležena raznolikim i recidivirajućim simptomima, reverzibilnom opstrukcijom disajnih puteva i bronhospazmom. Najčešći simptomi su zviždanje, kašljanje, osećaj pritiska u grudima i kratkoća daha

AUTIZAM

Autizam ispoljavaju 6 od 1.000 ljudi. Dečaci ispoljavaju autizam četiri puta više nego devojčice. Ispoljava se “trijada oštećena”- socijalna interakcija, komunikacija, misli i imaginacija. Deca koja imaju autizam mogu takođe iskusiti nešto od sledećeg: lupanje i ljuljanje šakama, loše šablone spavanja, samo povređivanje, hodanje na vrhovima prstiju, iracionalne strahove ili fobije.

KRTE KOSTI

Važno je pokušati da se deca sa krtim kostima tretiraju što normalnije kako bi se osigurao zdrav emocionalni razvoj koji će voditi do nezavisnosti. Krte kosti su genetski poremećaj koji se medicinski poznat kao Osteogenesis Imperfecta (OI).

Nije izazvan nedostatkom kalcijuma. Oko 1 u 20.000 (otprilike) beba su rođene sa krtim kostima. Trenutno ne postoji lek. Neka deca su rođena sa frakturama, neki ih imaju uskoro nakon rođenja a drugi kada prvi put počnu da hodaju. Postoji dokaz koji pokazuje da adolescenti nemaju prelome tako često kao mlađa deca.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*