Podela invalidnosti 2. deo

CEREBRALNA PARALIZA

Oduzetost može značiti slabost ili paralizu mišićne kontrole. Mozak kontroliše sve što radimo. Različiti delovi mozga kontrlišu pokretesvakog mišiča u telu. Izazvana je oštećenjem pre, oko ili ubrzo nakon rođenja.Ceo tekst o Cerebralnoj paralizi možete pročitati OVDE ili preuzeti u WORD formatu OVDE i u PDF formatu  OVDE

DIJABETES

Jedno od 700 dece školskog uzrasta ima dijabetes. Tip (1)- Obično se pojavljuje kod ljudi ispod 40 godina i često u detinjstvu. Obično se tretira sa injekcijama insulina. Tip (2)- Obično se dešava preko 40 godina. Dešava se kada pankreas ne može da stvori dovoljno insulina. Tretira se dijetom, tabletama ili sa mešavinom svih tri zavisno od ozbiljnosti.

DAUNOV SINDROM

Dounov sindrom je genetski poremećaj i dešava se kada je beba rođena sa dodatnim hromozomom. Dešava se otprilike jednom na svakih 1.000 rođenja. Deca sa Daunovim sindromom imaju specifičan profil učenja sa karakterističnim snagama i slabostima.

DISLEKSIJA

Utiče na sposobnosti dečaka da čita brzo i precizno. Deca sa disleksijom često imaju lošu kratkoročnu memoriju i teškoće u obradi informacija. Pet do 10% populacije ispoljava disleksiju.

EPILEPSIJA

Epilepsija je grupa dugortajnih neuroloških poremećaja koje karakterišu epileptični napadi. Ti napadi su epizode koje mogu varirati od kraćih i skoro neprimetnih do dugih perioda snažnog trzanja. Kod epilepsije, napadi se obično ponavljaju, i nemaju neposredan osnovni uzrok dok se napadi koji se javljaju zbog posebnog uzroka ne smatraju da predstavljaju epilepsiju.

OŠTEĆEN SLUH – GLUVOĆA

Jednoušni – osoba ima gubitak sluha na samo jednom uhu;
Konduktivni gubitak – Ovo je kada je oštećen mehanizam kojim zvučni talasi dolaze do nervnih žavršetaka u pužu (deo unutrašnjeg uva). Neki česti uzroci su lepljivo uvo ili strani objekti u spoljašnjem uvu.
Senzorni gubitak – Izazvan je oštećenjem nerava. Slušni aparati se obično daju kako bi se maksimalno poboljšao sluh.

TURETOV SINDROM

Turetov sindrom jedan od nekoliko poremećaja tikova. Karakterišu ga mnogi tikovi koji se često menjaju. To je neurobiološki poremećaj koji je genetski nasleđen. Češće se dešava kod osoba muškog pola.

MULTIPLA SKLEROZA – MS

Bolest najčešće počinje u periodu između 20 i 40. godine, ali može početi i kasnije, kao i u detinjstvu. Prema nekim istraživanjima, kod 1.6 – 10.5% obolelih od MS je bolest počela pre 18-te godine života. Žene obolevaju od ove bolesti skoro dvostruko češće od muškaraca. MS zahvata centralni nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu).

PLEGIJE I PAREZE

Paraplegija, kvadriplegija, parapareza i kvadripareza su stanja izazvana oštećenjem kičmene moždine. Do oštećenja može doći usled povreda ili oboljenja kičmenog stuba i kičmene moždine. U zavisnosti od oblika povrede, ta stanja se dele na ona sa potpunim prekidom veze mozga i kičmene moždine (paraplegija i kvadriplegija) i na one sa delimičnim prekidom (parapareza i kvadripareza).

OŠTEĆENjE VIDA

Osobe sa oštećenjem vida se dele u dve kategorije na osnovu oštećenja i to na osobe sa potpunim oštećenjem vida, osnosno slepe osobe i osobe sa delimičnim oštećenjem vida, odnosno slabovide osobe.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*