Potrebno je:
3 karabataka pileća
3 šoljice pirinča
po ukusu soli, bibera
1 glavica crnog luka
3 l vode
1 kašika suvog začina
Priprema:
Dva do tri karabataka stavite u 3 litra vode da provri. Kada provri dodajte kašiku suvog biljnog začina. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne uvri za jedno pola litra. To je otprilike nekih pola sata, možda i malo manje. Ako vidite da vam je dosta vode uvrlo dodajte još jednu do dve čaše. Kada meso počne da se raskuvava sklonite sa ringle. Za pirinač svako ima svoju meru. Retko ko meri pirinač na grame nego se obično meri na šoljice. I to one manje starinske od 1dl. Jedna ta ravna šoljica stavlja se po osobi, ili dve do tri šoljice idu na mali đuveč pleh. Stavite u šerpu pirnač i nalijte vodu tri prsta da ogrezne. Ne dodajete ništa više. Kuvate pirinač sve dok ne prestane da upija vodu i dok skroz nabubri. To je recimo 15 do 20 minuta. Sklonite sa ringle pa ga pustite još malo da bude u šerpi nekih 5 minuta. Jednu veliku glavicu crnog luka sitno saseckajte i prodinstajte na ulju. To dinstate u đuveč plehu. Izručite pirinač i sve dobro promešajte. Stavite meso iz supe kutlačom, polako nalijte supu da ogrezne pirinač oko pola prsta iznad pirinča. Polako malo izmešajte, dodajte biber mleveni po ukusu i zapecite u rerni na srednjoj temperaturi oko 15 do 20 minuta. Ako treba dodajte još jednu kutlaču supe. Tako će vam pilav biti lepo softan, a ne onako suv kao što zna da bude.
Leave a Reply