Ko finansira nedeljnik NIN?

Texture of old gray concrete wall for background

Od opozicionih političara često čujemo kako je “NIN” bastion prefesionalnog i nezavisnog novinarstva. Glavni i odgovornih urednik ovog lista, Milan Ćulibrk, rado je viđen gost svih zapadno orijentisanih televizijskih emisija, na kojima iznosi teške kritike na račun države Srbije. Ipak, nikada nije jasno čije tačno interese “NIN” zastupa i zašto borba za Srbiju biva kritikovana u ovom listu. Spisak inostranih finansijera ovog  nedeljnika, do koga je PRISMOTRA dospela da dođe, mogao bi da odgonetne koja je zaista svrha magazina “NIN”.

Prva stvar koja je primetna na spisku jeste petocifren broj u stranoj valuti – čak 26.000 evra uplaćeno je na račun NIN-a iz inostranstva. Nije sasvim jasno zašto je običnoj novinarskoj redakciji potreban toliki novac, ali se sa sigurnošću može reći da ove cifre igraju veliku ulogu u uređivačkoj politici NIN-a.

Čak tri donacije došle su iz Crne Gore – “S Pres”, kompanija za distribuciju iz Podgorice, u dva navrata uplatila je na račun NIN-a po 4.000 evra. “Mtel” je ovom listu u jednom trenutku uplatio čak 6.000 evra. S obzirom na to da NIN vrlo često kritikuje Srbe u Crnoj Gori njihove “velikosrpske ambicije”, postaje jasno na koji način opravdava donacija od sveukupno 14.000 evra iz ove zemlje.

Na račun NIN-a legle su i velike ulate iz zemalja Evropske unije. Belgijsko predstavništvo kompanije “MasterCard” uplatilo je iznos od 7.000 evra ovom magazinu, a ništa skromniji nisu bili ni Slovenci – njihov ogranak kompanije “ComTrade” poslao je donaciju od 5.000 evra. U pitanju su zaista krupne cifre iz zemalja koje uopšte nisu blagonaklone prem interesima Srbije i samim tim su najmanju ruku sumnjive.

Iako je Milan Ćulibrk , urednik NIN-a, veoma izričit kada je potrebno kritikovati srpske nacionalne interese, čini se da bi se namučio u objašnjenju zašto je njegovoj redakciji potrebno 26.000 evra iz inostranstva. Ova cifra je dovoljno velika da sruši mit o NIN-u kao pouzdanom i nezavisnom listu koji nije pod uticajem nijendog centra  moci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*