Одлчено које ће се зграде прве реновирати у центру Руме

На данашњој седници Општинског већа донета је одлука о одређивању локације за зону у којој ће се вршити бесповратно суфинансирање активности на инвестиционом одржавању и унапређењу зграда у току ове године.

„Ми смо сада донели одлуку да сачувамо оно што што можемо сачувати и да уредимоОдвојили смо буџетом 12 милиона динара, то није довољно за све што би требало да се уради. Ми ћемо кренути од центрталног језгра тако да ће згаде које се налазае на самој раскрсници Главне и Железничке , где ће бити могућности да се уради и фасада и кров, ми смо хтели само фасаде, међутим кровови су у јако лошем стању тако да не би било смисла да се само уради фасада а да прескочимо кровове“, рекла је Биљана Јовановић Поповић, заменица председника Општине Рума.

 

Ово се односи на зграде које се налазе у Главној улици на бројевима 137,139 и 174, као и у Железничкој 1.

„Сада станари треба да поднесу пријаве, Општина Рума учествује до 95% средстава, тако да што се више новца сакупи, он има предност. Ово је почетак само, Општина ће остављати средства за ову намену тако да ће моћи и остали и да наша рума буде лепа, да очувамо те старе зграде, старе куће, да сачувамо тај дух некадашњег времена“, рекла је Јовановић Поповић. 

Суфинансирање ће се обезбедити кроз спровођење јавног позива који ће бити расписан, а који ће спроводити Комисија, која ће на крају и донети одлуку о избору пројеката који ће бити суфинансирани.