Обележене 72 године од размене заробљеника у Стејановцима

Током викенда обележена је 72. годишњица размене на Стејановачком путу, када су по први пут размењени партизани и немачки војници.

„Окупили се данас по тардицији на овом историјском месту да обележимо прву званичну размену ратних заробљеника између НОП и немачких окупационих снага, на овом месту размењено 28 војника немачких за 62 заробљеника који су били у румском логору, то је прва размена званична и зато је размена важна“, рекао је Томислав Милић, председник СУБНОР Рума. 

У знак сећања на овај историјски важан догађај, положени су венци на спомен обележје које је постављено управо на месту где је размена и обављена.

„Зато је важно да овакве догађаје обележавамо и ми као лок сам подржавамо све орган  и удружења која негују традиције ослободилачких ратова и негу7ју историјске догађаје из наше  славне историје, да се нека зла из историје не би понављала морамо на њих стално да указујемо зато и подржавамо овакве активнстои и зато се сваке год налазимо на овом месту да са представницима удружења која негују традицију  НОБ и ослободилачкиј ратова у србији обележимо овај значајан догађај“, истакао је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

Венце су на спомен обележеје положили представници румског СУБНОР-а, док су у име локалне самоуправе венце положили председник Скупштине Општине Стеван Ковачевић и заменица председника Општине Биљана Поповић Јовановић.