Друга Фијакеријада у Кленку окупила бројне љубитеље коња

Велики број љубитеља коња и коњичког спорта окупио се у недељу на другој Фијакеријади која је одржана у селу Кленак у румској општини. Организатор манифестације је Удружење љубитеља коња „Војин Пузић Браца“ из Кленка које је основано пре четири годие са циљем враћања традиције коњарства у село.

„Набавили смо коње, запреге, одлазили на фијакеријаде, трудили се да будемо добри гости. Сада смо се осмелили да и ми сами будемо домаћини једне. Прошле године смо по први пут у Кленку организовали фијакеријаду, мало нас је тада и корона омела. Међутим, ове године је то оно право, одазвали су нам сеудружење из читаве Србије, све је лепо организовано, наравно захвалност дугујемо и Општини Рума која нам је помогла“, рекао је Јован Пузић, председник Удружења љубитеља коња „Војин Пузић Браца“ Кленак.

У Кленку се тренутно око 30-ак породица бави коњарством, и то из чисте љубави. Претежно се узгајају липицанери, односно парадни коњи. Општина Рума је подржала ову манифестацију као генерални покровитељ, са циљем очувања традиције узгоја коња, по чему је Срем некада и био карактеристичан.

„Наш циљ је био да их подржимо у овој другој свечаној фијакеријади која је одржана и пршле године у Кленку. Врло лепо су то приредили, имамо преко 20 учесника и такмичарски део и дефиле и значај је у томе што  се све више људи окупља у оваквим манифестацијама да оно заживи. Посебно ме радује што има пуно младих и деце, Кленчана који  учествују  у овој манифестацији и који тренирају коње. Значи да се преноси  ова традиција на млађе генерације. Ми као општина смо покровитељи ове лепе манифестације и наставићемо да им активно помажемо и да ово постане лепа традиција која ће се дуги низ година неговати  и одржавати“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума која је уједно и отворила Фијакеријаду.

 

 

Учесници Фијакеријаде су се такмичили у више категорија – двопрег за сениоре, вожња прецизности између чуњева, деца јуниори у двопрегу и вожња прецизности, а завршен је категоријом четворопрег, док су у оквру ревијалног дела у конкуренцији биле остале расе, фризијски коњи, потом млади коњи старости до пет година и двопрег зрели коњи, као и такмичење у четворопрегу и вишепрегу, а између дисциплина девојке су приказивале умеће јахања на коњима.