Одржан Гастро Срем у Старој Пазови

Два дана богате гастрономије и одличног провода – спој традиције и културног наслеђа у модерном руху– одржана Манифестација “Гастро Срем 2022.”

Аутентични сремачки специјалитети – ваљушке насуво, око села теста, тесто на курзовини, резанци са маком, словачке надлацке, ћуфте у кифли и друга традиционална јела су само део богате гастроносме понуде на петом “Гастро Срему”. Поред гурманлука, добру атмосферу су правили тамбурашки састави и културно – уметничка друштва. Посетиоци су уживали у рок и поп нумерама које су изводили тамбураши.

Гастрономско – туристичке манифестације „Гастро Срем“ одржана је по пети пут 2. и 3. септембра на Тргу доктора Зорана Ђинђића у Старој Пазови на којој се представља око 70 аутентичних излагача из региона који се својим разноврсним И аутентичним производина издвајају по квалитету.

“Мали јубилеј, постајемо препознатљиви по овој манифестацији која је веома значајна за општину. Почели смо стидљиво за време Привредног сајма, као “Шунка фест”, што је због великог интересовања прерасло у “Гастро Срем”. Због богате гастрономије Срема , сматрамо да нам припада једна оваква манифестација.“изјавио је Дјордје Радиновић, председник општине Стара Пазова.

У оквиру кулинрског шоуа који се одржавао оба дана, на централном делу манифестације, осим такмучења у брзом развијању теста,припремању надлацки, своја кулинарска умећа посетиоцима је представила и најпознатија, наградјивана, српска гастро блогерка Миња Богдановски.

“Покраински секретаријат је установио буџет за финансирање манифестација које се баве очувањем традиције, културе, заштитом културне баштине, промоцијом туризма И привреде. Гастро Срем је манифестација која чува нашу традицију и наше корене, а традиција и култура је и у јелу и у пићу. Такодје, овакве манифестације омогућавају да се привредници из разних области сретну И успоставе сарадњу. “ нагласио је Радивоје Парошки, заменик покраинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

На манифестацији је био изложен и кувар стар 120 година у коме су рецепти сремачких специјалитета исписани ручно. Кувар има 403 рецепта и 227 страна, а тренутно се налази у власништву породице Јанковић из Срема која га је уступила Манифестацији током дана одржавања. Његов аутор био је Никола Јанковић ( 1869-1947) по занимању банкар. Поједини рецепти су написани и на немачком језику. Овај кувар чува рецепте који су већ деценијама заборављени.

Гастро Срем је ове године садржајно био богатији за вински плато на коме се представљају афирмисане винарије, али и мали произвођачи вина из Војводине којима је заједнички начин производње вина.

„ Више од 70 излагача, аутентични производи и укуси, звуци тамбурица, аутентични мириси традиционалних јела…све је то Гастро Срем. Ово је манифестација која чува културу и традицију. Трудимо се да сваке године манифестација буде све садржајнија и боља и по реакцијама посетилаца видимо да је то заиста тако. “, истиче Драгана Зорић Станојковић, директорка Туристичке организације општине Стара Пазова.

Гастро Срем је добитник признања „Најбоље из Војводине“, које гарантује квалитет.

Манифестација се одржава у организацији Општине Стара Пазова и под покровитељством Покрајинског секретаријата за регионални развој међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу .