Obeležena 22. godišnjica NATO bombardovanja (VIDEO)

Dan sećenja na stradale u NATO bombardovanju obeležen je danas i u Sremskoj Mitrovici. Polaganjem venaca na spomen obeležje poslata je poruka mira, da se ovakvi zločini nikad ne ponove.

24. marta 1999. godine zvuk sirene za uzbunu obeležio je početak NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Vojna akcija NATO saveza nazvana je “Milosrdni anđeo” i trajala je do 10. juna. Prošlo je 22 godine, a Mitrovčani i dalje pamte.

Na dan početka bombardovanja Grad Sremska Mitrovica svake godine organizuje komemorativni skup posvećen stradalim Mitrovčanima. Ove godine dan sećanja je obeležen u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Tokom NATO bombardovanja četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila
civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”. Poginuli su Milenko B. Božić, rođen 1979. godine, Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine, Željko J. Varga, rođen 1966. godine, Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine, Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*