Nova dečja igrališta u rumskim selima

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i koordinator Tima za „Participativno budžetiranje“ Dragan Kosanović obišli su danas nekoliko sela ove opštine koja su u okviru projekta „Participativno budžetiranje“ dobila nova dečija igrališta. Mobilijari za decu postavljeni su u Donjim Petrovcima, Nikincima, Klenku i Buđanovcima, a u toku ove sedmice biće završeni radovi i na igralištu u Malim Radincima. Za dečija igrališta iz opštinskog budžeta izdvojeno je 5 miliona dinara.

– Ono što su građani ovih pet seoskih mesnih zajednica zajedno izglasali je postavljanje dečijeg mobilijara. Drago mi je što je taj posao priveden kraju. Trebalo je biti završeno pre Nove godine, ali zbog vremenskih uslova smo odložili posao. Zima nije dozvoljavala da se postolja za ove sprave urade na adekvatan i kvalitetan način. Vreme je otoplilo, proleće se budi i deca su zadovoljna. Dokazali smo da ono što građani žele i izglasaju mi realizujemo. To nam je i donelo nagradu na prvom konkursu koji se tiče transparentnosti i uključivanja javnosti u rad lokalne samouprave, istakao je predsednik Mančić i podsetio da je do sada u okviru „Participativnog budžetiranja“ realizovano 19 projekata (na oko 30-ak lokacija u našoj opštini), a iz opštinskog budžeta je za tu namenu izdvojeno oko 60 miliona dinara.

– Pre četiri godine smo bili jedna od deset lokalnih samouprava koje su pod pokroviteljstvom NALED-a i BIRN-a ušle u projekat „Participativnog budžetiranja“, a jedna smo od retkih opština koje su nastavile da taj projekat sprovode iz godine u godinu, evo četvrti put zaredom. Model po kome mi radimo projekat putokaz je sada svim opštinama u Srbiji. Sumu ulaganja podižemo, a i samo interesovanje građana se povećava. Sve veći broj ljudi se uključuje i na neki način nam olakšava rad, jer niko ne zna bolje od građana šta im je najneophodnije i najkorisnije u njihovim sredinama, rekao je Mančić i najavio da uskoro kreće realizacija i projekata koji su uvršteni u budžet za 2019. godinu.

– Usvojeni su finansijski planovi, tenderi se polako puštaju, sprovode se nabavke i po završetku procedure odnosno izboru ponuđača krenućemo u realizaciju svih projekata, pa i projekata koje su građani izabrali kroz projekat „Participativno budžetiranje“. Tu pre svega mislim na postavljanje autobuskih stajališta jer je to najvredniji projekat u 2019. godini, za koji smo obezbedili 10 miliona dinara, a sredstva su opredeljena i za dva igrališta u Rumi i uređenje izletišta Borkovac, napomenuo je prvi čovek rumske opštine.

Direktorica OŠ „23. oktobar“ Klenak Jasmina Popović pohvalila je projekat „Participativno budžetiranje“ jer on podjednako promoviše i gradske i seoske projektne ideje.

– Deca su veoma radosna i mlađi školski uzrast, kao i predškolska grupa, a mogu da se uključe i stariji učenici. Imali smo samo jednu ljuljašku i klackalice, tako da je ovo velika promena za školu. Što se tiče „Participativnog budžetiranja“ sam način glasanja, gde je potrebno podržati i gradski seoski projekat, doprineo je ravnopravnijoj raspodeli sredstava i realnijem sagledavanju koji su to najvažniji projekti za stanovnike naše opštine, kazala je Jasmina Popović.

I učiteljica u područnom odeljenju OŠ „Dositej Obradović“ u Donjim Petrovcima, Jelena Babić Gunj, smatra da je sadržaj školskog dvorišta obogaćen.

– Mi smo veoma zadovoljni sa novim mobilijarem u okviru našeg školskog dvorišta. Deca su presrećna što će moći sada da se igraju ovde, kažu mi da će čuvati igralište. Tokom glasanja za najbolje projektne ideje u okviru „Participativnog budžetiranja“ uključilo se celo selo, čitave porodice su došle da podrže Donje Petrovce i drago mi je što je projekat izglasan. To je veliki motiv da se i ove godine uključimo i predložimo novi projekat koji bi mogao da poboljša život meštana, poručila je Jelena Babić Gunj.

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*