Saradnja staropazovačke opštine sa Žilinskim okrugom

Saradnja jedne lokalne sredine, jedne opštine sa opštinama iz prijateljskih zemalja spada u posebna dostignuća iz domena bilateralnih aktivnosti jedne lokalne samouprave. Opština Stara Pazova veliku pažnju posvećuje razvijanju saradnje sa opštinama i gradovima van teritorije Srbije, u nameri da na najbolji način predstavi raznolikost, nasleđe i kulturu ovih prostora, bogatu tradiciju Srema, sport i privredu.

Saradnja sa Opštinom Bela iz Republike Slovačke, je počela pre tri godine kroz aktivnosti u oblasti kulture, a sada se na inicijativu iz Žilinskog okruga Republike Slovačke očekuje proširenje i na ostale okolne opštine. Žilinski okrug je značajan industrijski, logistički, turistički i kulturni centar.Prijem za delegaciju iz Slovačke je održan u zgradi Opštine i bio je prilika da se gosti, a posebno gospodin Milan Laurenčik, potpredsednik Žilinskog okruga, koji je u poseti prvi put, upoznaju sa potencijalnima, privredom i znamenitostima staropazovačke Opštine. Nakon razgovora sa domaćinom – predsednikom Opštine Đođem Radinovićem, predsednikom SO Stara Pazova Goranom Jovićem i njihovim saradnicima, gosti su zaključili da je opština Stara Pazova primer multietničke sredine, koja može da se ponosi sa tradicionalno lepim odnosima svih zajednica koje složno žive na jednom prostoru.

– Ovog puta moj konkretan predlog je da ostvarimo saradnju u oblasti umetnosti, jer mi imamo veliki broj galerija gde možemo organizovati izložbe slika i skulptura, kako bi naši ljudi mogli da se upoznaju sa umetničkim delima, koja nastaju ovde u Srbiji, u opštini Stara Pazova, istakao je Milan Laurenčik.

Matuš Krajči, predsednik Opštine Bela, koji je u više navrata bio gost u Pazovi je naglasio da je iznad svega cilj lepa saradnja između naša dva naroda.

– Posebno nam je zadovoljstvo što upravo za Staru Pazovu možemo da kažemo da je ovo mesto gde se osećamo kao kod kuće, dodao je Krajči.

– Na nivou država postoji veliko prijateljstvo, a kod nas, na našem lokalnom nivou, je to evidentno kroz ostvarene kontakte i izuzetno korektan odnos sa velikim brojem opština i gradova iz Republike Slovačke i to sa nekim lokalnim samoupravama traje i više decenija. Ostvarili smo uspešnu saradnju u oblastima kulture i sporta, a ne izostaje ni saradnja na ekonomskom, odnosno privrednom planu. Ipak možemo da zaključimo da negovanje odnosa i vreme koje je potrebno posvetiti međusobnim susretima i razgovorima najpre utiče na razvoj saradnje i konkretne rezultate, naglasio je ovim povodom predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

Sa nekim opštinama u Republici Slovačkoj staropazovačka Opština sarađuje već više od četiri decenije, a plod korektnih odnosa su i brojne realizovane manifestacije i događaji, koji su zalog za nove uspehe.

Izvor: starapazova.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*