Ivica Dačić položio kamen temeljac za 30 izbegličkih stanova

Ivica Dacic

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije Ivica Dačić, posetio je danas Sremsku Mitrovicu povodom početka izgradnje još jedne stambene zgrade namenjene zbrinjavanju izbeglih i raseljenih lica sa prostora bivših jugoslovenskih republika.

Reč je o nastavku Regionalnog stambenog programa, Potprojektu 5, koji je finansiran preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Program predstavlja zajednički projekat Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske i ima za cilj da obezbedi krov nad glavom najugroženijim izbegličkim porodicama u regionu.

– Ukupna vrednost čitavog Potprojekta je više od 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Republika Srbija učestvuje sa 13,2 miliona. U okviru Potprojekta 5 biće izgrađeno ukupno 1.847 stambenih jedinica, od čega 827 stambenih jedinica u 25 jedinica lokalne samouprave – Bačkoj Palanci, Čajetini, Kikindi, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu. Zadovoljstvo mi je da najavim da se završetak radova očekuje u drugoj polovini godine, a očekuje nas uskoro i useljavanje 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu. Potprojektom 5 je predviđena izgradnja 276 stanova u Veterniku, a u toku je dodela 250 paketa građevinskog materijala i otkup 380 seoskih kuća, istakao je Ivica Dačić.

Dačić je pohvalio i rad lokalnih samouprava, istakavši da i one svojim zalaganjem daju veliki doprinos rešavanju ovog višedecenijskog problema.

– Veliki doprinos dala je i Sremska Mitrovica, čijem gradonačelniku želim da izrazim posebnu zahvalnost, imajući u vidu da je ova opština obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu, rekao je Dačić i istakao značaj podrške Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a u sprovođenju Programa.

Ivica Dacic
Ivica Dačić položio kamen temeljac za novih 30 stanova za izbeglice u Sremskoj Mitrovici

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i gradonačelnik Vladimir Sanader.

– Danas mi je izuzetno zadovoljstvo i uvek mi je zadovoljstvo kada radimo nešto što će doprineti rešavanju određenih životnih pitanja naših sugrađana koji već godinama imaju status izbeglica i sada konačno dolazi do rešenja njihovog stambenog problema. To je za grad kao što je Sremska Mitrovica jedno od najvažnijih pitanja socijalne prirode, da što više naših građana ima svoj dom i da zajedno sa svojim porodicama uživa u njemu. Grad Sremska Mitrovica pomaže izgradnju već trećeg objekta iz ovog programa, ovoga puta smo izdvojili zajedno sa zemljištem oko 15 miliona dinara za realizaciju ovog projekta. Nadam se da će i ovaj projekat, kao i svi prethodni, biti uspešno realizovan i da ćemo do kraja godine useliti 30 porodica iz našeg grada, rekao je Sanader.

Svečanom činu su, između ostalih, prisustvovali i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Palmir Tot, pokrajinski podseketar za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova, Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Hans F. Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji. Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, predstavnici zemalja donatora i drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*