Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Ukrajinsko kulturno-umetničko udruženje „Kalina“ Inđija

Ukrajinsko kulturno- umetničko društvo „Kalina“ osnovano je 2005. godine u Inđiji i jedno je od najmlađih ukrajinskih društava koje je registrovano u Srbiji. Osnivačka skupština društva, kojoj su prisustvovala 23 učesnika, održana je 16. aprila 2005. godine.

Od samog osnivanja Ukrajinsko – kulturno umetničko društvo „Kalina“ uzima učešće na raznim manifestacijama.  Jedna od njih je i Festivalu ukrajinske kulture „Kalina“ 2011. godine, na kojem je UKUD „Kalina“ bio tehnički organizator pomenute manifestacije.

Takođe, UKUD „Kalina“ uzima učešće na raznim opštinskim manifestacijama, pa su tako bili i učesnici u organizaciji Dana stvaralaštva seoskih žena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela kao i raznih humanitarnih koncerata u saradnji sa ostalim društvima u opštini Inđija.

Pored vokalnog i folklornog ansambla, društvo se bavi i samostalnom izradom narodnih nošnji na šta su izuzetno ponosni. Kako su istakli predstavnici UKUD „Kalina“,  pomažu i drugim kulturno- umetničkim društvima u izradi narodnih nošnji.

Mešovita pevačka grupa „Kalina“ snimila je i dva audio CD-a pod nazivom „Lene pisnja vid kalene“.

Od 2015. godine udruženje organizuje manifestaciju „Dani ukrajinske kulture“ u trajanju od dva dana.

U početku manifestacija je trajala tri dana sa etno postavkom narodnih nošnji Ukrajinaca i etno kuhinjom. Posetioci su tada mogli da probaju i čuveno ukrajinsko jelo – piroge.

Od 2009. godine predsednik UKUD –a „Kalina“ je Petar Zakamarok koji ističe da je manifestacija koju ovo udruženje organizuje veoma posećena.

–  Na manifestaciji nastupaju solo pevači iz našeg udruženja, ali i iz drugih društava- kaže Petar Zakamarok, predsednik UKUD „Kalina“ i dodaje:

-Vremenom manifestacija se svela na dva dana zbog tempa života, većina radi petkom, pa manifestacija traje dva dana. Prošle i ove godine se nije održavala zbog korone i nadamo se da će ova situacija što pre proći kako bi nastavili za organizovanjem „Dana ukrajinske kulture“.

Zakamarok ističe da su odabirom i izvođenjem dobrih ukrajinskih pesama, kao i izradom prelepe ukrajinske nošnje, počela i veća gostovanja širom Srbije, Vojvodine, Bosne i Hercegovine i inostranstva. 2014. godine donosi odluku da već sledeće, 2015. godine  organizuju „Dane ukrajinske kulture“. Iste godine, Ukrajinsko kulturno- umetničko društvo obeležilo je i jubilej- 10 godina postojanja i rada.

Projekat ” Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini” sufinansiran je iz Budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*