Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Doseljavanje Ukrajinaca u Vojvodinu

Istorija ukrajinskog naroda se ne može poistovetiti sa sudbinom ukrajinske države. Tokom istorije, granice ukrajinske države su se mnogo puta pomerale i menjale. Društveno-političke prilike u prošlosti su uslovila masovna kretanja stanovništva i ka prostoru Balkana. Pripadnici ove nacionalne manjine u Srbiji, nisu se doselili na naše prostore neposredno iz Ukrajine. Pretežno žive u Vojvodini, a  najvećim delom su potomci Ukrajinaca koji su se doselili iz Bosne. Najmasovnije doseljavanja Ukrajinaca u Bosnu je bilo između 1898. i 1901. Nakon doseljavanja, Ukrajinci uspostavljaju veze sa Rusinima na teritorije Vojvodine, pa dolazi do preseljavanja posebno nakon stvaranja Kraljevine i neposredno pre Drugog svetskog rata. Posle rata dolazi i do kolonizacije i tada se više desetina porodica doseljavaju na prostore Vojvodine.

Doseljavanje Ukrajinaca u Vojvodinu iz Bosne,50-tih i 60-tih godina 20. veka, rukovođeno je traženjem boljih uslova za život. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Srbiji živi 5 354 Ukrajinaca. U Vojvodini živi 4 635 ili 87% od ukupnog broja Ukrajinaca u Srbiji. U drugim delovima Srbije živi svega oko 750 Ukrajinaca, a od toga 60% u Beogradu. Najviše Ukrajinaca živi u opštinama Kula, Vrbas, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Inđija.

Veoma je teško organizovati školu na maternjem jeziku, tvrde pripadnici pomenute nacionalne manjine, što se odnosi na mesta u kojima je mali broj školske dece. Značajan napredak, po ovom pitanju, učinjen je uvođenjem fakultativnog učenja ukrajinskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Prva odeljenja su počela sa radom u dve osnovne škole u Kuli, zatim u Vrbasu, a kasnije u Novom Sadu, Budisavi, Inđiji i Sremskoj Mitrovici.

Tradicija, običaji, jezik, književnost i umetnost su vrednosti koje obeležavaju nacionalnu kulturu. Zbog toga kulturna umetnička društva imaju veliki značaj očuvanja svoje tradicije, običaja i kulture. U Vojvodini postoji nekoliko Ukrajinskih kulturno- umetničkih društava i to u Kuli „Ivan Senjuk“, u Vrbasu „Karpati“, u Sremskoj Mitrovici „Kolomejka“, u Novom Sadu „Kobzar“ i u Inđiji „Kalina“.

Projekat “ Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini“ sufinansiran je iz Budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*