Krčedin: Naselje sa bogatom istorijom

U poslednjem izdanju emisije „Inđija-moj grad“ ekipa koja realizuje istoimeni projekat odvešće vas u Krčedin. Selo bogato istorijom i mnoštvom turističkih potencijala. Sagovornik na ovu temu bio nam je Miodrag Obradović, autor monografije „Krčedin, moje selo“.
Malo koje naselje može se pohvaliti bogatom istorijom kao Krčedin. Tragovi života na ovom mestu potiču čak iz neolita, gde se i danas mogu videti nalazišta iz tog doba. Kroz selo su  prolazili mnogi narodi- Kelti, Rimljani, Turci, Austrougari i svako je ostavio neki svoj trag. Ime sela- Krčedin potiče iz grčke mitologije i veruje se da je naziv dobilo spajanjem dve reči Karkinos- po demonu u obliku raka i reči Iden – što znači videti, jer se veruje da je Herkul na ovom mestu potukao demona Karkina.
Možda je nainteresantniji deo istorije iz gvozdenog doba, jer ono u Krčedinu praktično počinje sa dolaskom Kelta. Oni su se naselili u jugoistočnom Sremu i mnoga nalazišta u Krčedinu potiču iz keltskog doba. Pretpostavlja se da je ovde bio Opidum, keltski grad“, rekao nam je Miodrag Obradović, autor monografije „Krčedin, moje selo“
To se potkrepljuje, kaže Obradović, velikom zbirkom novca koja je pronađena u Krčedinu i koja broji 883 kovanice, te je ujedno i najveća postavka keltskog novca koja je pronađena na jednom mestu. Kovanice su imitacija grčkih drahmi sa likovima iz grčke mitologije. Pored bogate istorije, Krčedin može mnogo toga da ponudi turistima. Pre svega, tu je Dunav koji je magnet za turiste sa Krčedinskom adom, kao specijalnim rezervatom prirode.
„Ko nije bio u Krčedinskoj adi, kada dođe ne može da veruje da se tako nešto nalazi nadomak velikih centara kao što su Beograd i Novi Sad. To je u oaza mira u kojoj se nalazi mnoštvo biljnog i životinjskog sveta. Ovo je veliki turistički potencijal u smislu pokazivanja lepota, a i u vreme bivše Jugoslavije je bila najveće rečno ostrvo“, objašnjava Obradović.
Opširniju priču o Krčedinu i njegovoj istoriji, turističkim potencijalima i životu meštana donosimo vam u poslednjem, ovogodišnjem izdanju emisije „Inđija, moj grad“ koja je na programu TV Fruška gora u subotu, 30. decembra sa početkom u 20.00 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*