Koliko je profesionalna opredeljenost uklopljena sa fukcijom predsednika opštine?

Predsednici opština dolaze iz raznih strukovnih sredina. Često izgleda da njihova profesionalna opredeljenost ne može biti uklopljena sa fukcijom predsednika opštine. Ipak, i kada su lekari i kada su farmaceuti, ili nešto treće, kakvi su predsednici zavisi isključivo od toga koliko oni sami sebe daju u rešavanju dugačke liste problema. O tome govori Otvoreni studio ove nedelje, sutra u 20.00 na TV Fruška gora.
Dragan Božić je magistar farmacije i predsednik Opštine Titel. U svojoj opštini je zatekao dug od oko 50 miliona dinara u okvirima rada zdravstvene ustanove i apoteke. Pronašli su model kako da ga vrate i uprkos svemu, dovedu sve karike u lancu u funkciju.
„Lokalna samouprava kao osnivač dužna je da kontroliše tokove plaćanja i dugovanja, i mi smo kontrolisali ona sredstva koja smo sami uplaćivali. Morali smo da pravdamo sve kapitalne investicije u koje smo ulagali, zatim dopunski rad, lekare specijaliste i tu je sve u redu. Ali, sredstva koja je uplaćivao RFZO, a u pitanju je velika količina novca svakog meseca, pitanje je koliko smo mogli da kontrolišemo, kao mala opština bez odgovarajućeg kadra“, rekao je Dragan Božić, magistar farmacije i predsednik Opštine Titel.

Predsednica Opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički je lekar, pre stupanja na dužnost predsednika bila je direktor Doma zdravlja u Pećincima. Još tada je bila svesna svih problema svog posla i svoje struke , a onda joj se uloga promenila i sada uspešno balansira trudeći se, pre svega, da obezbedi neophodne uslove za normalno funkcionisanje zdravstvene ustanove.

„Pre nekoliko godina imali smo slučaj lančani sudar na auto putu. Kada imate jedan sanitet na raspolaganju i ograničen broj doktora, postavlja se pitanje kako stići na lice mesta što pre i kako prevesti povređene. Svi smo bili mobilisani, osim dežurnog i pripravni doktori i oni koji su bili kod kuće, svi smo bili na zadatku, ali ni to nije dovoljno“, pričala je sa Katarinom Filipović, između ostalog, predsednica Opštine Pećinci, Dubravka Kovačević Subotički.

Dvoje predsednika opština koje smo ugostili su specifičnih struka, ali ni u čemu ne zaostaju za predsednicima pravne, ekonomske, ili neke druge struke koja češće ide uz politička postavljenja. Naprotiv, oni su naviknuti na borbu na svim frontovima. Zato je ovonedeljni Otvoreni studio Katarina Filipović posvetila njima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*