Irig i Šid ulažu u energetsku efikasnost obrazovnih ustanova

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je predstavnicima 20 lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Ovaj projekat, vredan 100.000 evra, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Potpredsednik Milićević izjavio je ovom prilikom da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini.

„Na taj način ćemo postići nekoliko važnih ciljeva. Pre svega, uštedu u korišćenju energije, i uštedu za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budžeta. Zatim, tu je ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja naše okoline. I ne manje važno, na taj način se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak za korisnike tih objekata, kao što su škole, univerzitet, te ustanove zdravstvene i socijalne zaštite“, izjavio je Milićević.

Pokrajinska vlada, upravo zbog višestruke koristi za društvo, opredeljena je, kako je istakao Milićević, da na ovom poslu radi ozbiljno i dugoročno.

„U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapređenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Milićević je dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti da sarađuje sa EBRD u projektima unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata, kao i da će nastaviti razgovore i o drugim aranžmanima na kojima bi zajednički radili, kao što su poslovi u sferi vodosnabdevanja i agrara.

Uručenju ugovora prisustvovali su i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja finansira ovaj projekat.

Nenad Grbić je naglasio da mere energetske efikasnosti spadaju u primarne programe resornog sekretarijata i zahvalio se predstavnicima EBRD na dosadašnjoj saradnji, što je doprinelo da sekretarijat inicira izradu Atlasa energetske efikasnosti javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine.

Projektom za čiju realizaciju su danas dodeljena bespovratna sredstva obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica.

Projekat će se sprovesti na teritoriji lokalnih samouprava: Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Vršac, Vrbas, Zrenjanin, Irig, Kanjiža, Kula, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Novi Sad, Pančevo, Senta, Srbobran, Subotica i Šid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*