Svetlost reči u Carskom Sirmiumu

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević u subotu je na Žitnom trgu u amfiteatru lokaliteta antičkog Sirmijuma u Sremskoj Mitrovici svečano otvorila 28. Festival besedništva pod nazivom „Sirmium lux verbi- Sirmijum svetlost reči“, koji je održan u okviru trodnevne manifestacije „Carski Sirmium, grad legendi“.

Pozdravljajući prisutne u ime Pokrajinske vlade, sekretarijata na čijem je čelu i naravno, u lično ime, sekretar Milošević je podsetila da je svejedno na kom jeziku izgovaramo naziv festivala koji večeras otvaramo – latinskom ili srpskom – reči koje ga čine se naprosto utrkuju u lepoti i simbolici.

„Tako, kada kažemo SIRMIJUM, kao carska prestonica, kao raskoš, kao vrh jedne civilizacije čiji eho čujemo i poštujemo i danas“ tako je i kada kažemo reč „svetlost“, onda kako kaže ona, pomislimo na izvor života, ne samo materijalnog nego i duhovnog, kao vodilja, kao toplina, kao večna radost i trajanje…

Miloševićeva je apostrofirala i da je „reč“, kao naša zgusnuta misao, kao odraz i iskaz naše duše, kao način razumevanja i sporazumevanja, kao dar bogova jeste ta, koja nas je izdvojila od drugih bića na ovoj planeti i učinila dominantnim!

Ona je istakla zadovoljstvo što festival ovako uzvišenog imena i misije traje već 28 godina i u njegovom daljem radu i održavanju imaće punu podršku Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata.

„ Ako se, pak, samo ovlaš prisetite šta je sve za to vreme protutnjalo ovim našim prostorima, koliko je – naših, ne tuđih – država ovde nestalo i nastalo, kolikog tuge je te prostore prekrilo, videćete da o njima možemo da govorimo gotovo kao o – večnosti“ rekla je sekretar Milošević i podsetila da svetlost reči iz ovog prelepog carskog grada i dalje neprekidno traje.

Nakon besedničkih izlaganja, žiri je doneo odluku, da u kategoriji autorske besede prvo mesto dodeli Aniti Granolić, drugo Marini Grujić i treće mesto osvojila je Nataša Vignjević. Marina Grujić dobila je nagradu publike i nagradu advokatske kancelraije „Levajac“.

U kategoriji interpretacije prvo mesto pripalo je Strahinji Sarić, drugo mesto Luki Ivaniću, dok je treće osvojila Tijana Trivić.

Teodora Šaraba osvojila je prvo mesto i nagradu advokatske kancelarije „Jelkić“ u kategoriji Ex tempore, dok je u istoj drugo mesto pripalo Stefanu Dragičeviću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*