Европска зелена недеља у СМ: Циљ смањење броја депонија

У Сремској Митровици бројним активностима почело је обележавање Европске зелене недеље, а представљен је и пројекат примарне сепарације отпада у домаћинствима.

Линију за сепарацију отпада, која се налази у оквиру Регионалне депоније Срем-Мачва обишли су представнице Владе Србије, делегације ЕУ и Краљевине Шведске.

Јоксимовић је нагласила да Србија од 2014. године аплицира за средства из фондова Европске уније, а да ће у добробити свега тога уживати будуће генерације. Европска унија је у последњих 15 година у заштиту животне средине у Србији инвестирала око 400 милиона евра. Само за овај пројекат до сада је издвојено више од 4 милиона евра, док је укупна вредност око 10 милиона евра. Циљ је унапређење система управљања отпадом, као и смањење броја депонија и то је оно на чему ће се радити и у наредном периоду.

Регионалну депонију Срем-Мачва обишла је и Аника Бен Давид, амбасадорка Краљевине Шведске, земље која је највећи билатерални донатор Србије, када је у питању заштита животне средине.

У Сремској Митровици најављено је и проширење капацитета регионалне депоније Срем-Мачва, чиме ће град на Сави добити један од најмодернијих регионалних центара у складу са стандардима ЕУ.

Зелена еколошка недеља настављена је на Градском тргу уз занимљив програм за најмлађе Митровчане.

Татјана Међедовић

Фото/Илустрација