Danas je Sveti despot Stefan Srpski

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom, sinu Đurđa Brankovića i Irine Katakuzin, u narodu poznate pod imenom Prokleta Jerina.

Sa sestrom Marom Branković živeo je neko vreme kao zarobljenik na dvoru sultana Murata Drugog.

Oslepljen u Jedrenu, primio je despotsku vlast nad Srbijom 1458. godine. Slep i nesećan, sa mislima upućenim nebu, umro je u Italiji 1468. odakle su mu mošti prenete u Manastir Krušedol.

Kod Srba postoji više legendi o nesrećnom kralju. Prema jednoj, maćeha je izvadila oči Stefanu, a on izađe iz grada da bude sam u svojoj nesreći. Potom je maćeha naredila da se njegove oči obece na gradskoj kapiji. Kada je arhanđel Gavrilo naišao i video nesrećnog despota, sažalio se i poslao orla da donese oči i vrati Stefanu vid.

Legenda iz okoline Dečana kaže da se Stefan umio u lekovitom izvori kraj manastira i odmah progledao. Slično je i predanje iz Ovčeg polja,gde postoji crkvica posvećena Svetom Stefanu, a kraj nje izvor na kojem se izlečio. Tu se i danas okuplja narod i umiva oči, a dolaze i bolesni iz udaljenih krajeva. Seljaci iz bliže okoline dovedu i stoku, provedu je tri puta oko crkve a zatim napoje sa izvora. Ova nedelja se u narodu naziva i Nedelja slepog.

Izvor: „Srpski narodni kalendar“ Dragomor Antonić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*