60 година Центра за културу општине Стара Пазова

30.јуна 2021. године Центар за културу Стара Пазова прославио је 60. рођендан. Тај јубилеј обележен је свечаном академијом у Позоришној сали у Старој Пазови. У оквиру колажног уметничког програма приказан је документарни филм о настанку и историјату установе, инсерти из представе „Све о женама“ аматерског позоришта „Мирко Таталовић Ћира“, наступили су Борис Бабик, мр Љубинко Лазић, Дубравка Ћаћић и Оркестар тамбурица Пазова.

Фото: Прослава 60 година ЦЗК

Такође су додељене плакете најближим сарадницима и институцијама са којима Центар има дугогодишњу сарадњу: Покрајинском секретријату за културу, информисање и односе са верским заједницама, Општини Стара Пазова оснивачу установе, Савезу аматера Општине Стара Пазова,Радио телевизији Стара Пазова, новинарки Анђелки Мали и поскумно новинару Зорану Милићу.

Све је почело давне 1960. године када се ова установа звала Раднички универзитет Стара Пазова, и радила је ради задовољавања потреба грађана у области културе и образовања. Име које носи и данас, Центар за културу, добила је 1994. године након доношења одлуке Општине Стара Пазова да се оснује Јавна установа Центар за културу Стара Пазова, која је правни наследник Радничког универзитета.

60 година уназад, Центра за културу остваривао је своје програмске циљеве и задатке на описмењавању грађана, њиховом дошколовавању или преквалификацији, дистрибуцији културних добара, организацији културних манифестација, професионалних и аматерских, и доприносио развоју креативних потенцијала младих и талентованих људи са територије општине Стара Пазова.

Готово да нема значајног имена у култури чије стваралаштво није представљено у Старој Пазови, без обзира да ли се ради о музици, драмском стваралаштву или ликовној уметности. Исто тако, многи млади људи, данас свршени продуценти, драматурзи или музичари, своје прве кораке у области уметности чинили су управо у Центру за културу.

Аматерске позоришне представе „Дервиш и смрт“, „Хамлет“, „Жена са тајном“, „Сабирни центар“, рађене самостално или у копродукцији са старопазовачким удружењима или културно-уметничким друштвима, освајале су бројне награде и признања широм Србије, а својевремено и на фестивалим бивше СФРЈ.

Поред Центра за културу, који је матична институција, у осталим насељима у Општини Стара Пазова делују Домови културе основани на иницијативу месних заједница.

Како тврде представници ЦЗК, Домови културе су центри културног живота тих места и седиште бројних културно- уметничких друштава са бројним секцијама. Многи од њих организују или су у сарадњи са ЦЗК суорганизатори културних манифестација у својим местима.

У Новој Пазови постоји и летња позорница у оквиру Културно- пословног центра а захваљујући томе организује се програм Културног лета и у овом месту.

Пројекат „Култура у Пазови “ суфинансира Општина Стара Пазова. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.