29. новембар и традиционални свињокољ

Већ по традицији пред 29. новембар почињу традиционалне свињокоље. У појединим газдинствима у Срему један од најзначајнијих послова у години је протеклог викенда и завршен. Тако је било и у газдинству Саве Андрића у Буђановцима који сваке године у ово време обавља свињокољ и то као некада са комшијама и родбином.

Сава Андрић из Буђановаца сваке године у ово време обавља свињокољ. Наставља традицију својих родитеља да свињокољ буде баш пред 29. новембар. На то су већ навикле његове комшије и родбина који се увек радо одазивају његовом позиву да заједно припремају све сремачке специјалитете од свежег меса.

За Милоша Војновића обрада меса за време свињокоља је право задовољство. Каже да код тог посла мора добро да се води рачуна, не само због повредјивања, већ и због тога да сваки део меса који се оставља за сушење буде баш онако како треба.

Као што и треба носе се и узорци меса на трихинелозу, и тек по добијању резултата месо може и да се конзумира. А у Срему спрема се паприкаш за доручак, буде ту и гибанице за мајсторе, а без вруће ракије свињокољ не почиње. Чим се направе кобасице обавезно је и да се пробају, а у неким домаћинствима, како је и код Андрића, као некада, увече се спремала вечера за мајсторе и пријатеље како би се испробало све оно што је тог дана и направљено.