18. ТУРНЕЈА ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА У РУМИ

организатор: Воркy теам Рума

11-12. и 18-19. април 2024, 20 часова
Културни центар “Брана Црнчевић” Рума
велики хол
улаз слободан

18. ТУРНЕЈА ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА У РУМИ, април

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СЛОБОДНА ЗОНА ДОЛАЗИ КОД ВАС!

 

Филмски фестивал Слободна зона креће на 18. по реду Турнеју и у оквиру овогодишњег избора филмова доноси најновије документарне и игране филмове који су били изузетно запажени на глобалној ангажованој филмској сцени. Пажљивом селекцијом тима фестивала приказаће се филмови који су освајали највеће награде и/или показали изузетан потенцијал код публике и критике од Берлина до Кана и других великих светских филмских манифестација.
СВИ ФИЛМОВИ НА ТУРНЕЈИ СУ БЕСПЛАТНИ

Идеја Турнеје Слободне зоне јесте децентрализација културе и жеља да се филмски садржај учини доступним публици у градовима и мањим местима у којима можда ни не постоје биоскопи. Као и сваке године, сви филмови на Турнеји биће бесплатни!

СЕЛЕКЦИЈА НАЈГЛЕДАНИЈИХ ФИЛМОВА ПРОШЛОГОДИШЊЕГ ФЕСТИВАЛА

Широм Србије, публика ће имати прилику да погледа седам филмова, међу којима су филмови „Рана оклевања“ и „Соколово језеро“, награђени на фестивалу Слободна Зона. „Рана оклевања“ прати адвокатицу Канан на последњем дану суђења осумњиченом за убиство, док се суочава са важном моралном дилемом. „Соколово језеро“ приказује стидљивог тинејџера који током летњег распуста доживљава радост и бол одрастања кроз посебну везу са старијом девојком.
На репертоару овогодишње турнеје биће и други део трилогије редитеља Цхристиана Петзолда, филм „Црвено небо“. Црвено небо сведочи о неминовном сукобу између жеље за контролом и прихватања животних токова, откривајући суштинску борбу између воље и природних сила које обликују нашу стварност. Филм-есеј „Драга Фиона“ визуелне уметнице Фионе Тан који повезује њену породичну историју са колонијалном историјом Холандије, као и филм „Зло не постоји“ који прати преокрете у животу Такмуија и његове ћерке Хане када група инвеститора дође у њихово село да започне нови велики пројекат.
Документарни филм „Неизбрисива сећања“ приказује серију кућних снимака који прате напредовање Алцхајмерове болести чилеанског новинара Аугуста Гонгориа. Филм на узбудљив и дирљив начин повезује заједничку прошлост Аугуста и његове супруге са бурном и трагичном историјом Чилеа.
„Џоана Баез: Ја сам бука“ је документарни филм о легендарној певачици и активисткињи Џоани Баез, која се искрено и бескомпромисно кроз музику и огроман породични архив осврће на своју 60-годишњу каријеру.