18. КРАЈИШКИ ЦРКВЕНО-НАРОДНИ СВЕСРПСКИ САБОР „КРУШЕДОЛСКА ЗВОНА 2024“

Удружење Срба из Хрватске заједно са Асоцијацијом избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајним клубом „Славонија“ из Инђије и Епархијом сремском  у суботу, 25. маја, организују традиционалну манифестацију 18. Крајишки црквено–народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“ код манастира Крушедол на Фрушкој гори.

У манастирској цркви  Благовештења Пресвете Богородице литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током XX вијека с почетком у 9.30 сати служиће владика сремски Василије са свештенством Епархије сремске. Послије трпезе љубави у манастирској благоваоници, на позорници испред манастира одржаће се пригодан културно-умјетнички програм.

Програм представља смотра духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја. У програму осим глумаца и пјесника  учествоваће и више изворних пјевачких група и
КУД-ова  са подручја Републике Српске.

Већ сада је остварена наша ранија замисао да ово саборовање прерасте у свесрпски сабор како би показали заједништво  и сачували сјећање на завичај и нашу богату историју.

На овогодишњи сабор осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и њихових пријатеља из Србије, очекује се долазак и сународника из земаља у региону као и из дијаспоре.

Због великог интересовања организатори ће уложити напор да се обезбиједи превоз за све избјегле и прогнане који немају другог начина да присуствју овом дружењу. Заинтересовани се могу пријавити на телефон Удружења Срба из Хрватске (011/3231 994).

Финансијски, технички и организационо и ове године сабор је подржало Представништво Републике Српске у Србији.