16. фестивал гудача „Стрингфест“ у Сремској Митровици

Преузета фотографија

XVI ФЕСТИВАЛ ГУДАЧА – STRINGFEST

Сремска Митровица, 10 – 12. мај 2024.
XVI Међународни фестивал гудача – Stringfest ће се одржати од 10. до 12. маја 2024. године у организацији Музичке школе „Петар Kранчевић“ и Уметничког удружења Kранчевић.
Фестивал гудача има изузетан значај с обзиром на то да представља подршку младима у развоју својих талената, те да знатно доприноси укључивању младих у уметнички и култутни живот. Истовремено, средина на овај начин постаје обогаћена јединственим и изузетним културно-уметничким догађајем.
Такође, фестивали које организује Музичка школа и Уметничко удружење Kранчевић – Фестивал гудача и Фестивал пијанизма – доприносе развоју међукултурне сарадње на регионалном и ширем међународном нивоу.
На овогодишњи Фестивал гудача се пријавило 150 учесника узраста од најмлађих до студената музичких академија и високих школа, уз пратњу преко 180 професора и клавирских сарадника. Такмичење се одвија у дисциплинама: виолина, виола, виолончело, контрабас и камерна музика.
Kандидати долазе из различитих крајева, како из Мађарске, Румуније, Бугарске, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, тако и наравно, из Србије.
Установе које су ове године отвориле своја врата концертном и такмичарском делу Стрингфеста су Галерија “Лазар Возаревић”, Митровачка гимназија, Музеј Срема, Медицинска школа “Драгиња Никшић” као и домаћин, Музичка школа “Петар Kранчевић”.
Такмичаре ће оцењивати четири различита жирија састављена од еминентних музичара и педагога из Словеније, Грчке, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.
Поред такмичарске активности, Фестивал гудача има и богату концертну активност:
– петак, 10. мај у 20 часова, Музеј Срема – Kонцерт отварања Фестивала гудача, а наступају: лауреати прошлогодишњег, XV Фестивала гудача, Гудачки квартет, класа проф. Озрен Ћетковић и Гудачки оркестар Умјетничке школе “Владо Милошевић” из Бања Луке са диригенткињом проф. Вањом Топић Вјештицом – за клавиром Милица Бојанић и Марко Тошић. На програму су дела Бородина, Шуберта, Бритна, Шостаковича и Шепића
– субота, 11. мај у 20 часова, хол Медицинске школе “Драгиња Никшић” – Kонцерт Хора Умјетничке школе “Владо Милошевић” из Бања Луке под руководством проф. Радише Рачића. На програму су дела Мокрањца, Архангелског, Милошевића, Викторија Донатиа и Старка.
– недеља, 12. мај у 19 часова, Галерија “Лазар Возаревић” – Kонцерт лауреата XVI Фестивала гудача и свечано уручивање награда. Сви програм, како концертни, тако и такмичарски су отворени за јавност.
Директор Фестивала и Музичке школе је професор Бојан Јовановић, председница Уметничког удружења Kранчевић је професорка Мирјана Шевчук, а извршна директорка Фестивала гудача је професорка Милда Kузминац.