100 година извиђачке организације у Руми

Извиђачким свечаностима и презентацијом извиђачког програма и вештина у Великом парку у Руми обележено је 100 година од оснивања извиђачке организације у Руми у организацији Савеза извиђача Општине Рума.

„Ми смо се окупили и позвали наше пријатеље како би нам они помогли у прослављању тог јубилеја. Тим поводом смо организовали да се наши другари извиђачи као и сви који желе да се придруже извиђачима забаве уз разне извиђачке игре. Подељени су у много екипа, зато што их је дошло много, тако да су премашили наша очеквања, свакако. Имамо око десетак екипа које се такмиче у разним активностима које су извиђачког типа, а имамо и неке просте активности у виду дечијих игара и за сада то тече веома добро“, рекла је Јелена Ђикић, чланица Одреда извиђача Општине Рума и начелник акције.

Многобројна деца су уживала у играма, такмичењу, али и учењу. Циљ извиђачких активности је да се негују правељудске вредности попут искрености, пријатељства, храбрости, да се подстакну одговорност и емпатија код најмлађих, али и да се воли и чува природа.

Свечаност је започела полагањем завета нових чланова, а према речима начелика акције, овакве активности увек су добре за привлачење нових чланова.

„То је један од наших основних мотива за ово окупљање будући да смо сада испратили две веома добре екипе и ми сада тражимо нове полазнике са којима можемо поново да идемо у овај круг лепих искустава тако да позивамо све који већ нису чланови или никада нису били било ког узраста да дођу и окушају своју срећу“, каже Ђикић. 

1951. године румски извиђачи су одлуком председника ФедеративнеНародне Југославије добили поновну дозволу за рад и од тада до данас су мењали име – од самосталне „Чете Бриле“, преко „Треће ударне војвођанске бригаде“ и „Фрушке горе“, па све до данас када су сви стали под „Савез извиђача општине Рума“ кога чине „Одред извичађа Рума“ и Одред извичађа „Стевица Попод“ из Платичева.

 

Весна Самарџија