Ћирић: Наставак улагања у установе културе и у 2023.

ФОТО/ Архива Председница Општине Рума Александра Ћирић у посети Завичајном музеју Рума

„У установе културе на подручју румске општине није било озбиљнијих улгања годинама, те је током прошле године започето улагање у објекте Културног центра и Завичајног музеја, док је Градска библиотека усељена у реновирани објекат Дома војске. Са улагањима у установе културе наставља се и у 2023. години“, рекла је председница Општине Рума Александра Ћирић образлажући буџет за ову годину.

„Даље настављамо са свим пројектима које смо започели. Деценијама у установе културе није улагано, шта више нису имале ни основна средства за рад. Када смо започели велике пројекте и радове на КЦ И Музеју, видели смо да ту не можемо стати. Не можемо само уложити у један део радова и ту завршити. Просто је такво стање. Девастиране су обе зграде тако да морамо комплетно завршити реконструкцију та два објекта“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Након што је КЦ прошле године добио нова седишта, расвету, лед екране и чишћење стакала и мермерних површина, за ову годину планирана су даља улагања. Када је у питању Музеј, урађено је пресецање капиларне влаге, замена електроинсталација и замена столарије, али ни ту није крај.

„Конкретно када говоримо о КЦ ове године ћемо радити репарацију бине у Великој Сали, озвучење, замену плафона, чишћење мермерних површина у унутрашњости Великог хола КЦ, тако да након тих радова наш КЦ ће заиста бити у потпуности адаптиран и реновиран након 35 година вредног рада. Што се тиче завиајног музеја, ту су радови много обимнији, тежи и много комплекснији. Општина ће да издвоји средства а радови ће кренути већ од јануара. У питању је уградња грејања у згради Завичајног музеја Рума“, каже Ћирић. 

Како  је појаснила, за увођење грејања у зграду Музеја опредељено је шест милиона динара, а након увођења грејања у плану је замена подова и плочица у приземљу где ће бити постављен већи део сталне поставке, на којој ће се такође радити и за шта је Министарство културе обеаћало подршку.

фото/ Архива