Јанове гастрономске чаролије за свако дивљење

Кување је креативан посао, а сви најпознатији кувари су мушкарци. Они су одговорни за квалитет, укус, сервирање и уопште ниво на коме изводе своју чаролију, попут мађионичара. Они су цењени и главни у кухињи, а шефови ресторана и хотела знају да толеришу њихову екстраваганцију, јер не налази се главни кувар, уметник и мађионичар на улици. Дакле, као кувар, мушкарац може да буде поштован и да изазива дивљење као да је глумац.Кувари се већ дуже време налазе на листи дефицитарних занимања, а потражња за њима у нашој земљи, али и у свету је велика. Веровали или не, на куварски смер у средњој угоститељско – туристичкој школи примају се само одликаши, открива нам високошколовани кувар Јано Сич, струковни менаџер гастрономије, који се овим занимањем бави 18 година.’

Није лако уписати школу за кувара. Ја сам родјен у Черевићу где сам завршио основну школу , а у Новом Саду средњу економску. Восоку хотелијерску школу сам завршио у Београду И ево већ 18 година се бавим гастрономијом И кварством. Једно време, тачније 10 година сам био И професор куварства у Средњој школи И могу вам рећи да се за трогодишње школовање смера кулинарства јављају одлични ученици, а бодови који су потребни нису ништа мањи од, на пример неке четворогодишње школе. Код нас кулинарство може да се заврши у Новом Саду на ПМФ или у Београду на Високој хотелијерској школи где се образују хотелијери, гастрономи, ресторатери И посластичари.Наше диплома су свугде признате, а ми смо веома поштовани где год да смо”, каже Јано Сич.

Наравно поштовање мора да се стекне. Искуство је веома важно, али И маштовитос И креативност у раду.Наравно потребна је И потпуна слобода, јер кувари су као уметници. Од немогућег направе могуће како за око, али тако И за душу. Свако од нас је био у прилици када му је на тренутак било жао да проба неки колач који је изгледао фантастично, али крајњи утисак је био најбољи када се тај колач и проба.

Ја веома водим рачуна о томе како јело, без обзира да ли је слано или слатко, изгледа. То је нешто што може да привуче конзументе, али онда са друге стране увек дајем све од себе да то што лепо изгледа има И савршен укус.Можда некада и не буде све како сам планирао, али нисам имао жалби на укус и квалитет онога што спремам. Имам ту срећу да радим у бројним београдским хотелима тако да, слободно могу рећи, сада већ имам завидно искуство које ми даје могућност да правим разне дјаконије и мешам укусе који на изглед никако не иду један уз други. Важно је наћи меру, све лепо упаковати и понудити гост у хотелу или на неком другом месту, пошто ја радим и кетеринг, али сам и лични кувар“, каже Сич И додаје да његов позив даје разне могућности, посебно сада када су кувари веома тражени како код нас тако И у свету. “Највише волим када имам пуну слободу при спремању хране што ми је омогућило да баш ја припремам храну за бројне свечаности иславља. Свадбе, роддјендане, крштења, банкете. Такодје, пуно искуства сам стекао И као лични кувар. Упознао сам се са гастрономским жељама различитих људи И сада када ме неко позове за припрему хране, тачно знам шта коме да понудим. На срећу, за сада сам увек погадјао укус ”, каже Јано Сич, струковни меаџер гастрономије.

Да би храна била укусна мора се водити рачуна и о њеном саставу. Воће, поврће, месо, јаја све то мора бити свеже и превасходно квалитетно.

Веома сам избирљив какда је храна у питању, тако да све што набављам купујем од познатих производјача. Буквално све је свеже јер не желим да било чиме покварим укус онога што припремам. Понекада је тешко набавити све што је потребно, али када имаш свог добављача то је пола завршеног посла. Остаје само да кувар изведе чаролију И дас ви буду задовољни”, истиче Јано.

 

Они који су пробали слатке и слане деликатесе нашег саговорника замерки немају. Маштовитост и креативност још увек су ту што потврђује новим јелима, новим укусима и изнад свега врхунским аранжманима. Аранжирање је такође део Јановог посла, а сваки догађај мора бити различит, упечатљив и препознат , јер само тако може да се опстане у овом послу, који је типично женски, без обзира што су најпознатији светски кувари, ипак мушкарци. Јано Сич је један од тих, за многе наш најбољи кувар.

Златко Марковиновић