Штрајк просветних радника у Сремској Митровици: Просветари траже статус службеног лица

Унија синдиката просветних радника Србије обуставила данас рад, а протестна окупљања одржана су у 47 градова у Србији. Штрајку су се придружили и просветни радници из Сремске Митровице, захтевајући да најкасније до средине децембра започну преговори о добијању статуса службеног лица за све запослене у образовању.

Протесном шетњом сремскомитровачки просветни радници изразили су незадовољство због положаја у коме се тренутно налазе, захтевајући већу заштиту од насиља у школама.

Како је објаснио Јоца Копчић, председник Синдиката просветних радника Сремска Митровица разлог обуставе рада јесте пораст насиља у школама.

– На основу одлуке нашег кровног синдиката – Уније синдиката просветних радника Србије запослени у чланицама Уније данас су у потпуности обуставили наставу и то се десило први пут после 10 година. Разлог због кога смо се ми одлучили на овај корак је пораст насиља у школама, како према наставном и ненаставном особљу, тако и пораст вршњачког насиља. Управо због тога смо желели да 1. децембар обележимо на овај начин и уједињени кажемо стоп насиљу и заражимо већу заштиту Министарства просвете како би били у могућности да свој посао обављамо на најбољи могући начин – рекао је Копчић.

Он је истакао да од 12 школа чланица Синдиката просветних радника Сремска Митровица у 10 је настава била у потпуности обустављена.

До веће заштите, како објашњава Копчић, запослени у просвети могу доћи добијањем статуса службеног лица, или променом кривичног закона који ће санкционисати сваки вид насиља према просветном раднику или члану његове породице како у школи, тако и ван ње.