Шта се крије иза “ЕКО ЗДРАВСТВА”

Поводом све чешћег пласирања дезинформација у јавности о загађењу ваздуха и угрожености здравља становништва широм Србије, стручњаци упозоравају на озбиљне последице оваквих медијских манипулација и апелују на грађане да своје здравље не излажу стресу, страху, ризику и опасностима водећи се непровереним прогнозама и дијагнозама са друштвених мрежа, већ да се окрену званичним статистикама националних сервиса и поузданим мерама здравствене заштите.

​Статистички подаци о загађењу ваздуха добијени путем разних популарних апликација, нису референтни, а сам рад апликација је потпуно непоуздан. Неке од њих не мере загађење у европским јединицама, неке само детектују присуство полена и одређених алергена, неке присуство метала, угљен-моноксида, стварајући просек без регуларних параметара који би указали на реално стање загађења у Србији. Мерне јединице у њима често су намењене за англо-америчко поднебље и нису синхронизоване са европским, што се види према опречним резултатима загађености које дају различите апликације на истом месту.

Апликације за мерење ваздуха у Србији показују невероватне разлике: Да ли варају?

​Након континуираних објављивања лажних информација путем друштвених мрежа, дошло је до отежаног рада медицинских служби због пребукираности учесталим позивима и пријемима забринутих пацијената.

​Циљ оваквог несавесног деловања одређених еколошких покрета и организација које малверзацијама узнемиравају јавност нису добробит и заштита здравља грађана и животне средине, већ лицемерно политичко промовисање, неретко финансирано од страних служби и фондација које су директно или индиректно учествовале у агресији на Србију и њено ,,прочишћавање“ осиромашеним уранијумом, а које и дан данас раде на дестабилизацији ситуације у Србији.

​Према јавно доступним информацијама са сајта www.рбф.орг/грантеес, Рокфелер Фондације, могу се видети подаци о финансирању невладиних огранизација у Србији, који не мало и учестало производе немире на улицама кроз дијапазон тако званих демократских захтева. Фотографије говоре више од речи?!

​Треба напоменути да су за кривично дело изазивање панике и нереда лажним информацијама предвиђене казнене мере према члану 343. Кривичног законика (,,Сл. гласник РС”, бр. 85/2005, 88/2005 – испр., 107/2005 – испр., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 и 35/2019)

У разговору нашег портала са запосленима из Министарства здравља, дошло се до сазнања да се услед појачане пропаганде пласирања лажних информација о апликацијама за мерење количине загађености ваздуха на територији Србије повећала забринутост грађана, а највише оних са хроничним обољењима, који учестало позивају домове здравља ради информисања о последицама утицаја штетног ваздуха, чиме телефонске линије медицинских служби бивају пребукиране за оне најпотребније моменте реално угрожених пацијената од других врста незгода и здраствених тегоба.

​Из свега горе наведеног произилази чињеница да се циљано чекало на период магле, појачаног интензитета саобраћаја, сезонских вируса и прехлада, како би се свака респираторна болест подвела под могуће тровање загађеним ваздухом.

Имајмо у обзир да се такође на сличан начин манипулисало постепидемијском климом страха међу онима који су преживели ковид или изгубили ближње током пандемије.